Izberimo pravi kos mesa
Piščančje prsi s kožo in kostjo so prava radost za tiste, ki imajo radi belo meso. Prsi so lahko cele ali prepolovljene, lahko jim odstranimo kožo in jih narežemo na tanke rezine, trakove ali kocke. Prsi so primerne za cvrtje v ponvi, peko v pečici ali pripravo na žaru. Posebej so priljubljene za vse, ki iščejo manj kalorične, dietne obroke. So odlična sestavina za narastke in rolade. Belo meso vsebuje manj kalorij in maščob.
Belo meso fileja prsi je nežnega in lahkega okusa. Je hitro in enostavno pripravljeno. Sestavni del fileja prsi je mala mišica, ki ji rečemo tudi mini file. File lahko kratko popečemo v ponvi ali v pečici ter postrežemo v hamburgerju, sendviču ali s krompirjem. Odličen je tudi za ocvrt ali pripravljen na žaru.
Peruti so odličen prigrizek in glavni obrok. V njenih treh delih je glede na količino mesa precej kosti, zato jih je nujno potrebno obirati. So hitro pečene v pečici ali cvrtniku.
Sočna piščančja stegna so enostavna za pripravo. Najhitreje so pripravljena, če jih ločimo od kosti in spečemo v ponvi ali na žaru. Temno meso je v primerjavi z belim mesom prsi bolj sočno in okusnejše.
Številni prisegajo, da je najboljše meso tik ob kosti. Koža piščanca zadržuje vlago, kost pa mesu daje odličen okus. Bedrca so bogata z železom in polnega okusa. Odlična so v pripravljena v pečici, primerna so za peko tudi v kozici. Pri peki bodimo pozorni, da je meso pečeno tudi ob kosti.
Krače so temno meso. Pripravimo jih lahko tudi sami, če v bedru zarežemo skozi sklep. Krače so najboljše, če so marinirane in pripravljene na žaru ali v pečici, posebej priljubljene pa so pri otrocih. Meso se ob kosti peče počasneje, zato potrebujejo malce dlje časa za pripravo.
Kadar jih boste pripravili v ponvi, je meso najbolje odstraniti od kosti. Mnogi jih najraje panirajo in cvrejo, da jih tako lažje primejo z rokami in vanje kar zagrizejo.
Piščančja jetra in srca najpogosteje popražimo v ponvi. Z jetri oplemenitimo kruhove cmoke ali jušne vlivance. Njihov namaz je lahko odlična gurmanska poslastica.
Preizkusi recept
Nismo rešili tvoje težave? Piši nam!
Deli z nami svoj #pivkamoment