Piščančja lazanja

Uporabniška ocena: / 0
Vaša ocena:   

Slika

Sestavine za 9 oseb:

  • 9 - 12 suhih lističev za lazanjo
  • olivno olje za namastitev pekača
  • 100 g naribanega parmezana
  • BEŠAMEL:
  • 60 g masla
  • 40 g moke
  • 560 ml mleka
  • sol, poper, mleti muškatni orešček
  • MESNA OMAKA
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 velika čebula
  • 2 korenčka
  • 2 stebli zelene
  • 500 g mletega piščančjega mesa Pivka
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici paradižnikovega koncentrata
  • 200 ml belega vina
  • 800 g pasiranega paradižnika
  • 3 žličke sladkorja
  • 1 žlička suhega origana
  • 1 žlička suhe bazilike
  • sol in sveže mleti poper

Priprava

  • Mesna omaka:
    Čebulo in česen olupimo ter ločeno drobno sesekljamo. Korenje in stebelno zeleno očistimo, operemo in zrežemo na drobne koščke. V večji ponvi segrejemo olje in na njem med mešanjem prepražimo čebulo, zeleno in korenje. Ko se zelenjava zmehča, v ponev dodamo piščančje meso in česen ter vse skupaj med občasnim mešanjem pražimo še toliko časa, da koščki mesa lepo zapečejo. Večje kose razdrobimo z vilicami ali s pomočjo kuhalnice.

    V ponev dodamo paradižnikov koncentrat, vino in pasiran paradižnik. Dobro premešamo ter začinimo s sladkorjem, origanom, baziliko, soljo in poprom. Ponev pokrijemo in vsebino zavremo, potem pa temperaturo znižamo in omako ob rahlem brbotanju kuhamo približno 1 uro oziroma toliko časa, da se lepo zgosti. Med kuhanjem jo večkrat dobro premešamo.  

    Bešamel:
    Medtem ko se omaka kuha, pripravimo bešamel. V večji kozici (loncu) najprej razpustimo maslo. Dodamo moko in jo med nenehnim mešanjem pražimo 1 do 2 minuti. Nato postopoma prilivamo toplo mleko in mešamo, da v omaki ne nastanejo grudice. Mešamo in kuhamo še toliko časa, da se omaka zgosti (približno 5 minut). Pripravljeno omako po okusu začinimo s poprom, soljo in mletim muškatnim oreščkom.

    Lazanja:
    Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. V loncu zavremo večjo količino osoljene vode, ki ji dodamo 1 do 2 žlici olja (olje prepreči, da bi se testenine med kuhanjem sprijele). V krop dodamo lističe za lazanjo. Ko se zmehčajo, jih poberemo in zložimo na razgrnjen ovlažen prt.

    Globok pekač za narastke (velikosti 20 x 30 cm) namastimo z maslom ali oljem. Po dnu razporedimo plast mesne omake in jo prekrijemo s tanko plastjo bešamela. Po bešamelu nato razporedimo sloj zmehčanih lističev za lazanjo. Postopek še dvakrat ponovimo. Lazanjo zaključimo s plastjo bešamela, po katerem izdatno potrosimo nariban parmezan. Pekač pokrijemo z alu folijo.

    Jed pečemo v ogreti pečici 25 minut pokrito, potem pa previdno odstranimo alu folijo in lazanjo pečemo še 25 minut oziroma tako dolgo, da se po vrhu lepo zlato rjavo zapeče (po potrebi zadnjih 10 minut peke temperaturo nekoliko povišamo). Lazanjo pred serviranjem pustimo počivati 10 minut, potem pa jo narežemo na kose in postrežemo.

    Vir: Okusno.je


Naše znamke


Naše znamke




Stopi v stik z nami in nam sledi na socialnih omrežjih!