Piščanec nadevan z raki
Sestavine
Vnesite število lačnih ust
Piščanje meso
1,5 kg Piščanca na pladnju - izbrana kakovost
zelenjava (korenje, por, zelena, pastinak, česen ipd.)
50 g maslo
sol
sveže mleti poper
Nadev
150 g kuhanih repov potočnih rakov
300 g en dan starega kruha
moka
1,5 žlice olja
20 g drobno narezane čebule
50 g na kocke narezan por
50 g drobno nariban korenček
2 jajci
2 dl sladke smetane
sesekljan peteršilj
timijan
muškatni orešček
sol
poper
Postopek
1
Piščanca operemo in dobro osušimo s papirnatimi brisačkami. Nato ga izkostimo in meso dobro natremo s soljo in poprom.
2
Kuhane rakove repe narežemo na poljubno velike kose (lahko jih tudi drobno sesekljamo).
3
Žemlje (star kruh) narežemo na kocke, ki jih rahlo pomokamo. Na olju rahlo prepražimo šalotko, por in korenček ter vse skupaj stresemo h kruhu. S paličnim mešalnikom ali ročno metlico zmešamo jajca, sladko smetano, sol in poper. Jajčno mešanico prelijemo po kruhu. Pustimo stati nekaj časa, da se kruh prepoji, potem pa dodamo rakove repe, peteršilj, timijan, muškatni orešček, sol in poper ter vse skupaj rahlo, a dobro premešamo. Če se nam zdi nadev premoker, dodamo še malo ostre moke ali pšeničnega zdroba.
4
Izkoščenemu piščancu na prsnem košu s prsti dvignemo kožo do vratu in do rebrnih kosti. Pazimo, da kože ne prebodemo oziroma, da ne gremo s prsti do konca, ker bi nam potem nadev uhajal. Piščanca pod kožo nadevamo s pripravljenim nadevom. Lahko si pomagamo z dresirno vrečko. Nadevanega piščanca zapremo.
5
Pekač obložimo s peki papirjem. Nanj položimo izbrano zelenjavo, narezano na večje kose (por, rumeno in oranžno korenje, gomoljna in stebelna zelena, peteršiljev gomolj, pastinak, česnovi stroki ipd.). Dodamo vejico ali dve timijana ter vse skupaj pokapamo z oljem, posolimo in popopramo.
6
Nadevanega piščanca premažemo z raztopljenim precvrtim maslom, položimo na zelenjavo in pečemo v pečici z ventilatorjem na 160 stopinjah Celzija približno 1 uro.
Ti je recept uspel?
Deli z nami svoj #pivkamoment