Piščančji file v masleni omaki s česnom
Sestavine
Vnesite število lačnih ust
Sestavine za piščančje fileje v omaki:
50 ml piščančje jušne osnove
50 ml belega suhega vina
50 g masla
2 stroka česna
olivno olje
Sestavine za prilogi:
vlivanci
šampinjoni
bučke
timijan
sol
poper
olivno olje
Vir: 220 stopinj poševno
Postopek
1
Meso obrišemo do suhega in ga z obeh strani zlato popečemo. Vmes lahko ponev pokrijemo, da se fileje lepše popečejo – da ostanejo znotraj sočni.
2
Med tem, ko se fileji pečejo (bolj proti koncu peke), si pripravimo prilogo:
- vlivance popražimo na malo olivnega olja (nekje 5-8 minut)
- bučke narežemo in jih skupaj s šampinjoni popražimo na visokem ognju, da ne spustijo vode. Ker šampinjoni obožujejo sveži timijan, zelenjavo začinimo s timijanom, solimo in popramo. Zelenjava pražimo nekje 3-5 minut.
3
Pečeno meso vzamemo iz ponve in ga pokrijemo, da ostane meso toplo. V isti ponvi na zapečenih ostankih najprej popražimo na drobno sesekljan česen. Pražimo le toliko, da česen zadiši.
4
Zatem dodamo belo vino. Alkohol bo deglaziral zapečene ostanke s ponve. Brez skrbi, alkohol bo do konca priprave omake popolnoma izhlapel, zato lahko jed jedo tudi otroci.
5
Dodamo jušno osnovo in omako kuhamo še kakšno minuto dve.
6
V omako nazadnje dajemo kockico za kockico masla. Lepo postopoma in ves čas mešamo, da se maslo enakomerno poveže z omako in jo naredi svilnato. Vse skupaj še minuto pokuhamo na nizkem ognju, damo v omako meso, minutko podušimo in je jed pripravljena, da jo postrežemo.
Ti je recept uspel?
Deli z nami svoj #pivkamoment