Petelin v vinski omaki
Sestavine
Vnesite število lačnih ust
SESTAVINE:
1 petelin
0,5 l rdečega vina
140 g slanine
250 g šampinjonov
12 šalotk
3 stroki česna
2 korenčka
30 ml olja
25 g masla
2 vejici timijana
1 lovorjev list
3 vejice peteršilja
1 žlička soli
1/2 žličke popra
Postopek
1
Petelina en dan prej operemo in očistimo ter narežemo na 8 kosov ali več. Meso položimo v večjo posodo skupaj z timijanov, lovorjevim listom, narezanim korenčkom in 6 narezanih šalotk. Vse skupaj zalijemo v vinom in pokrijemo s pokrovom. Do naslednjega dne shranimo v hladilniku.
2
Meso vzamemo iz marinade in ga osušimo, marinado pa shranimo. Česen olupimo in ga stremo.
3
Na segretem olju v ponvi z vseh strani zlato rjavo zapečemo kose mesa. Meso nato shranimo na krožniku. V ponev, kjer se je peklo meso damo česen in ga nahitro prepražimo. Meso, marinado in česen stresemo v večji lonecm posolimo in popramo. Lonec položimo na štedilnik in počakamo, da vino zavre. Nato pokrito, na zmerni temperaturi kuhamo 1 uro.
4
Gobe operemo in očistimo ter narežemo na četrtine. Preostalo šalotko olupimo in narežemo na polovice. Slanino narežemo na kocke. V ponvi segrejemo maslo in na njem 10 min pražimo gobe, šalotko in slanino.
5
Kuhanemu mesu dodamo gobe, šalotko in slanino, premešamo in med mešanjem kuhamo še 2-3 minute. Po okusu nato dodamo še sol in poper. Ko je jed gotova dodamo še peteršilj.
6
Za prilogo postrežemo krompir ali solato.
Ti je recept uspel?
Deli z nami svoj #pivkamoment