Za streho nad glavo

27 junij 2018

Aprila letos je skupina Bejž če vejdš« iz Pivškega organizirala že enaindvajseto humanitarno akcijo »STREHO NAD GLAVO«. Z brezplačno opravljenim delom zagotavlja dom tistim, ki so najbolj potrebni pomoči.

V letošnje letu so odgovorili na prošnjo za pomoč pri obnovi strehe v Mehiki, kjer sestre misijonarke zbirajo mlade, ki živijo na obrobju mesta.

Skupina »Bejž če vejdš« je ob tragičnih dogodkih v Posočju prvič strnila vrste 25 prijateljev v humanitarne namene. Ker so v skupini povezani ljudje različnih poklicev, ki znajo marsikatero delo opraviti sami, se je že takrat ta pomoč nekoliko razlikovala od ostalih humanitarnih akcij, saj niso prispevali le finančnih sredstev, ampak predvsem svoje delo in svoj čas.

K temu projektu se že več let pridružuje tudi Pivka perutninarstvo. Veseli smo, da smo tako razveselili posamezne družine po neurjih v Sloveniji ter omogočili delček strehe tudi na bolnišnicah, šolah in vrtcih v najrevnejših državah sveta.

Slika

V letošnjem aprilu smo odgovorili na prošnjo za pomoč pri obnovi strehe na domu, ki ga imajo sestre misijonarke v Mehiki, v predmestju Leona. Tam deluje s. Barbara Čuk, doma iz Logatca. Sestre zbirajo mlade na obrobju mesta in jih s tem poskušajo obvarovati usode mnogih, ki končajo na ulici in se ujamejo v mreže kriminala (droge, prostitucija). Center sestavlja več manjših zgradb, ki služijo kot prostori za prenočišča in večje stavbe, kjer se odvijajo delavnice, pouk, bogoslužje,… Na vseh objektih streha razpada in potrebuje obnove.V Mehiko se odpravljamo letos takoj po veliki noči.

Skupina »Bejž če vejdš« je ob tragičnih dogodkih v Posočju prvič strnila vrste 25 prijateljev v humanitarne namene. Ker smo v skupini povezani ljudje različnih poklicev, ki znamo marsikatero delo opraviti sami, se je že takrat naša pomoč nekoliko razlikovala od ostalih humanitarnih akcij, saj nismo prispevali le finančnih sredstev, ampak predvsem svoje delo in svoj čas. Občutek hvaležnosti družine iz Drežniške Ravni pod Krnom, ki smo ji postavili streho in prisrčen stisk roke ob našem odhodu, nas je le še spodbudil, da neposredna oblika pomoči postane poslanstvo naše skupine. Zastavili smo si, da postane humanitarna akcija »STREHO NAD GLAVO«, poslanstvo skupine.
Tudi v naših treh naslednjih akcijah – v Ložah na Vipavskem, v Novakih pri Cerknem in v Čezsoči – smo s svojim delom in sredstvi družinam zagotovili »streho nad glavo« in jih neizmerno zadovoljne prepustili objemu varnega zavetja domačega ognjišča. Ob 10. obletnici skupine »Bejž če vejdš« smo pripravili peto humanitarno akcijo, namenjeno »veliki družini« v nam zelo oddaljenih krajih, zato pa toliko bolj potrebnih pomoči. S to akcijo smo v začetku leta 2007 pomagali zagotoviti pogoje za posvečen prostor, v katerem so ljudje našli svoje zatočišče notranjega miru, vere, upanja in solidarnosti ter prostore, v katerih otroci pridobivajo največje bogastvo – znanje. V sodelovanju s slovenskim misijonarjem Pavlom Bajcem smo v San Pedru na Slonokoščeni obali postavili streho na župnišču z učilnicami ter postavili temelje šole, za izgradnjo katere smo dali pretežen del potrebnih finančnih sredstev in ki je sedaj že zgrajena in deluje.
V letu 2008 smo izvedli tri humanitarne akcije, in sicer smo v Vietnamu pomagali zgraditi objekt 12m krat 16m ter na njem postavili streho – objekt je namenjen nastanitvi prostovoljcev, ki pomagajo pri zdravljenju gobavcev. Poleg tega smo postavili tudi streho na bolnici za gobavce. Ob znanih ujmah v Sloveniji pa smo postavili streho družini v Šempetru pri Gorici, ki jo je razbila toča ter z novo opremo z aparati vred (kuhinja, spalnica in dnevna soba) opremili stanovanje družini iz Železnikov.
Tudi v letu 2009 smo izvedli tri humanitarne akcije. V sodelovanju s slovenskim kapucinom Vladom Kolenkom smo v začetku februarja 2009 postavili novo streho osemletne šole v sklopu otroškega zavetišča „Ciudad de los ninhos“ v Limi v Peruju, Južna Amerika. V Petelinjah (Pivka) smo pomagali obnoviti streho pogorelega objekta ter postavili dvigalo invalidnemu v Trpčanah (pri Il. Bistrici). V letih 2010 in 2011 smo postavljali strehe nad glavo tudi v Kirgiziji in Ugandi, zadnja dobrodelna akcija pa je letos potekala na domačih tleh, v Selih pri Dobovi, kjer smo za družino, ki jim je hiša zgorela v požaru, postavili streho na novo zidanem poslopju. V letu 2012 smo postavili ambulanto v begunskem taborišču za tibetance v Nepalu. V letu 2013 smo zgradili hišo za družino Hilaj na Kosovu, v letu 2014 pa v sodelovanju z g. Dr. Sujit Brahmochary, voditeljem indijske dobrodelne organizacije Institute for Indian Mother & Child, betonsko streho na šoli v enem od najbolj revnih predelov podeželja v okolici Kalkute.
Leta 2015 smo odgovorili na prošnja g. Janeza Mesca, misijonarja na Madagaskarju in pokrili streho na šoli, kjer danes obiskuje pouk 400 otrok. Leta 2016 smo na Andamanih pokrili hišo za dekleta, ki se iz podeželja priselijo v mesto in najdejo v tem domu zavetje za čas, ko si v mestu iščejo službo. Žal nam projekt pomoči v Italiji (potres v Amatrice) v letu 2017 ni uspel. S svoje strani smo sicer izpolnili obljube, projektirali vrtec in se z donatorji zmenili za potreben material. Na žalost popotresna obnova poteka izredno počasi in lokalna skupnost ni bila pripravljena omogočiti našega dela.

Slika

Pri izbiri družin, ki najbolj potrebujejo pomoč, nam pomaga pivški župnik Marjan Škvarč.« Sredstva skupina »Bejž če vejdš« nameni izključno za kakovostne materiale in jih oplemeniti s svojim delom. Stroške potovanja in nastanitve v času izvedbe akcije plačajo sami.


Naše znamke


Naše znamke
Stopi v stik z nami in nam sledi na socialnih omrežjih!