Vloga za priznanje posebne kakovosti za piščančje meso in izdelke z višjo vsebnostjo omega 3 maščobn

16 april 2008

Pivka perutninarstvo d.d. je na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano oddala Vlogo za priznanje posebne kakovosti za piščančje meso in izdelke z višjo vsebnostjo omega 3 maščobnih kislin iz naravnega vira.
Maščobe so nujno potrebne za naše telo, saj omogočajo najboljši izkoristek energije in vitamina E. Priporočeno pa je uporabljati zdrave - esencialne maščobe. Omega 3 je skupno ime za skupino dolgoverižnih, večkrat nenasičenih maščobnih kislin, ki so pomembne za naše zdravje.

V tem mesecu je ekipa strokovnjakov Pivke d.d. ob podpori Razvojnega centra za prehrano iz Ljubljane na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano oddala Vlogo za priznanje posebne kakovosti za piščančje meso in izdelke z višjo vsebnostjo omega 3 maščobnih kislin iz naravnega vira. Označba Višja kakovost bo pomenila potrdilo, da je kmetijski pridelek oziroma živilo po svojih specifičnih lastnostih dokazano boljši od istovrstnih kmetijskih pridelkov oziroma živil.

Vsebnost omega 3 maščobnih kislin, ki jih v posameznih izdelkih najdemo na trgu, so nekateri proizvajalci zagotovili s pomočjo dodatka. Spremenjeno maščobno kislinsko sestavo mesa pa smo v Pivki d.d. dosegli po naravni poti - s posebno izbrano prehrano piščancev.

Zaradi prehrane piščancev obogatene z naravnim virom omega 3 maščobnimi kislinami se piščančje meso in izdelki iz tega mesa razlikujejo po svoji maščobno kislinski sestavi od mesa piščancev standardnih rej in je bolj podobno mesu živali iz proste reje. Vsebuje manj nasičenih maščobnih kislin (približno 10 odstotkov), oz. toliko večkrat nenasičenih maščobnih kislin.

Najpomembnejše dejstvo je, da vsebuje piščančje meso obogateno z naravnim virom omega 3 maščobnimi kislinami vsaj 2 x več skupnih omega 3 maščobnih kislin, kot običajno piščančje meso. V tem obogatenem mesu so povišane vsebnosti vseh omega 3 maščobnih kislin.

Bistvenega pomena je tudi razmerje med omega 6 in omega 3. V običajnem mesu je to razmerje približno 10 : 1 in presega priporočene vrednosti WHO (svetovne zdravstvene organizacije) medtem, ko je v piščančjem mesu obogatenem z naravnim virom omega 3 maščobnimi kislinami - to razmerje približno 4,5 : 1 in je v skladu s priporočilo WHO.

Številne raziskave so potrdile, da uživanje Omega 3 maščobnih kislin zmanjšuje tveganje pojava kroničnih bolezni srca in ožilja pri odraslih ter omogoča primeren razvoj možganov in vida pri embrijih, dojenčkih in otrocih.

Prebivalstvo obmorskih mest, zlasti na severu Evrope ima v prehrani veliko rib in ne čuti pomanjkanja Omega 3 maščobnih kislin. Za kontinentalno prebivalstvo in tudi za Slovenijo veljajo povsem druge prehranske navade, kjer se na jedilniku ribe pojavljajo zelo redko. Po priljubljenosti med potrošniki pa je perutninsko meso danes na drugem mestu, za svinjino in pred govedino. V zadnjih petdesetih letih se je njegova potrošnja kar podvojila, ker je cenovno konkurenčno, hitro pripravljeno in bolj zdravo, saj vsebuje manj nasičenih maščobnih kislin kot goveje, ovčje in prašičje meso. Tudi v Sloveniji je poraba piščančjega mesa na prebivalca v porastu. V letu 1995 je znašala 17 kg, leta 2002 pa že 29,1 kg na prebivalca.

Piščančje meso in izdelki Pivke perutninarstva so plod prizadevanj za najboljšo kakovost vse od izbire krme, vzreje do končnega izdelka. Na zadnjem ocenjevanju mesa in mesnih izdelkov v Gornji Radgoni je bila izmed vseh podjetij prav Pivka d.d. izbrana tudi za nosilca priznanja Varne mesnine. S pravo kombinacije naravnih žitaric želimo prispevati k še višji kakovosti izdelkov za vse naše kupce, ki danes vse pogosteje povprašujejo po zdravju prijazni prehrani.


Naše znamke


Naše znamke
Stopi v stik z nami in nam sledi na socialnih omrežjih!