TUDI MESNI IZDELKI PIVKA S CERTIFIKATOM VZREJENO BREZ ANTIBIOTIKOV
14 februar 2023
Z velikim veseljem in ponosom vam sporočamo, da je Pivka prejela certifikat “Vzrejeno brez antibiotikov ANTIBIOTIC FREE STP 080« tudi za mesne izdelke, s čimer smo prvi na trgu s tovrstno ponudbo. Certificiranje daje dodatno jamstvo, da delamo dobro in prav. Skrbna reja je prispevek za trajnostni razvoj, ohranjanje ekosistema in zdravja vseh nas. Z znakom SKRBNA REJA – 100% BREZ ANTIBIOTIKOV bodo (poleg svežega in začinjenega mesa za peko in žar celotne blagovne znamke Pivka) označeni tudi piščančji mesni izdelki Pivka, med prvimi narezki salam in sicer že od 14. februarja dalje.
Ohranjamo zdravje ekosistema. Omogočamo zdravje vseh nas:
- Že desetletja si prizadevamo za skrbno rejo, brez antibiotikov,
- pred letom dni smo podpisali zavezo za skrbno rejo, ki vključuje vse rejce, ki sodelujejo s Pivko,
- prejeli smo certifikat neodvisne globalne organizacije DNV, ki potrjuje, da piščanci v celotnem času reje niso prejeli nobene vrste antibiotika,
- aprila 2022 smo z znakom »Skrbna reja, 100% brez antibiotikov« prvi v Sloveniji označili piščančje meso celotne blagovne znamke Pivka,
- zdaj smo certificirali tudi mesne izdelke.
Naša skrb za kakovost je tudi v skrbni reji. Piščanci Pivka so 100% brez antibiotikov v vseh fazah reje.
V Pivki si prizadevamo za zagotavljanje stalnega izbora kakovostnega piščančjega mesa in izdelkov lokalnega porekla na naših policah. Verjamem, da skrbna reja, 100% brez antibiotikov ohranja zdravje ekosistema in vseh nas, je naložba v dobrobit naših otrok. Ob tej priložnosti se zahvaljujem vsem, ki prepoznavate naše skrbno prizadevanje za trajnost in kakovost,« izpostavlja predsednik uprave Pivke perutninarstva mag. Janez Rebec.
PIVKA PRVA NA TRGU S PONUDBO MESNIH IZDELKOV SKRBNA REJA, 100% BREZ ANTIBIOTIKOV
Piščančje meso skrbne reje 100% brez antibiotikov smo prvič predstavili aprila lani, letos označujemo tudi mesne izdelke.
SKRBNA REJA JE NAŠ SAMOINCIATIVEN PRISPEVEK IN ZAVEZA
Skrbna reja 100% brez antibiotikov izhaja iz Pivkine zaveze, da si pri proizvodnji piščančjega mesa samoiniciativno postavlja visoke standarde in deluje nad zahtevami EU. Je rezultat dolgoletnega tesnega partnerskega sodelovanja med različnimi strokovnjaki – tehnologi Pivke, Pivkinimi rejci, lokalno kmetijsko zadrugo in veterinarsko službo, ki so skozi desetletja izkušenj, znanj in tesnega medsebojnega sodelovanja tehnologijo reje razvili in izpopolnili do ravni, ko zdravljenja piščancev Pivke z antibiotiki praktično niso potrebna. S skrbno rejo in z vsemi preventivnimi ukrepi preprečimo, da do zdravstvene problematike sploh ne pride. »Če krepimo, kar je dobrega, kasneje ni potrebno posegati po antibiotikih,« izpostavlja veterinarka Neva Šemrov.
Certifikat »Vzrejeno brez antibiotikov« je prejela Pivka d.d. za vse rejce (60 x), ki Pivke ter po temeljitem pregledu kakovosti poslovanja v Industriji Mesa na Kalu ter enoti Predelave v Kromberku.
Skrbna reja 100% brez antibiotikov je Pivkin prispevek k obvladovanju problematike rasti odpornosti bakterij proti antimikrobnim zdravilom, kot so antibiotiki, ki jo Svetovna zdravstvena organizacija naslavlja kot skrito pandemijo 21. stoletja. Razumemo jo kot prispevek k ohranjanju zdravja živali, narave in ljudi.
POTRDITEV, DA DELAMO DOBRO IN PRAV
Neodvisni in strokovni nadzor s podelitvijo certifikata Pivki daje potrditev, da dela dobro in prav. Uporabnikom piščančjega mesa je pomembna kakovost. Kupci pri nakupovanju vse pogosteje preverjajo poreklo in način vzreje. Ni jim vseeno kaj jedo. Zavedajo se, da ni več mogoče slepo zaupati proizvajalcem. V anketi, ki smo jo opravili, so potrošniki dejali:
- Bolj zdravi piščanci pomenijo bolj zdravo hrano. To pomeni tudi več zdravja zame.
- To pomeni, da proizvajalcu ni vseeno za ljudi, ki to uživajo.
- Uporaba antibiotikov se izloči iz telesa živali, prenaša se tudi v vodo, reke, potoke, zemljo.
- Reja piščancev za podjetje pomeni verjetno manj vzrejenih piščancev, ampak to dvigne kvaliteto proizvodov in posledično tudi podobo blagovne znamke.
Posodobljen znak še poudarja naše prednosti. Kupec je tako lahko brez dvoma, da je izbral dobro zase in svojo družino.
Razvoj odpornosti bakterij na antibiotike je naraven pojav, vendar pa pretirana uporaba ali celo zloraba antibiotikov pri ljudeh in živalih ta proces dodatno pospešuje. Manj ko smo izpostavljeni antibiotikom, boljše učinkujejo, ko jih potrebujemo. Zato je vsak korak v smeri zmanjševanja uporabe antibiotikov, med katere sodi tudi Skrbna reja 100% brez antibiotikov, velik doprinos k ohranjanju zdravja ljudi, živali in narave.
Vir: DRŽAVNA STRATEGIJA »ENO ZDRAVJE« ZA OBVLADOVANJE ODPORNOSTI MIKROBOV (2019-2024), dostopno na https://www.gov.si/novice/nov-vlada-sprejela-drzavno-strategijo-eno-zdravje-za-obvladovanje-odpornosti-mikrobov-2019-2024-z-akcijskim-nacrtom-za-obdobje-2019-2021/