Sodobne kmetijske tehnologije, izzivi ter priložnosti danes in jutri
21 februar 2024
Član uprave Pivke d.d. Aleksander Debevec se je odzval povabilu Zveze slovenske podeželske mladine in na okrogli mizi z naslovom Sodobne kmetijske tehnologije, izzivi ter priložnosti danes in jutri izpostavil, da povpraševanje po piščančjem mesu v svetu narašča, v restavracije in gostilne, tudi do mesarjev prihaja vse več uvoženega mesa: “V Sloveniji imamo visoke standarde kakovosti. Poleg varnosti in kakovosti pa je zelo pomembna tudi skrb za produktivnost, stroškovno učinkovitost, podjetnost, saj smo le tako sploh lahko konkurenčni; lahko dnevno oskrbimo police vseh trgovskih sistemov. Pri tem nam je lahko v pomoč tudi sodobna tehnologija.”
Srečanje je bilo v torek, 20. februarja 2024, s pričetkom ob 9. uri, v Šempetru v Savinjski dolini. Dogodek je potekal v sodelovanju ZSPM in Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, s podporo podjetja SIP. To je bilo hkrati tudi 8. srečanje mladih prevzemnikov kmetij.
V času, kjer je vedno več mednarodne trgovine z mesom, pogosto ne vemo kako je bila žival rejena. V Pivki perutninarstvu imamo integrirano verigo vrednosti že desetletja, kratke transportne poti. Zavezali smo se za skrbno rejo, 100% brez antibiotikov. Vse našteto vpliva na trajnost in kakovost izdelka, ki ga potrebujemo za samooskrbo.
Za ohranitev tega standarda kakovosti, razvoj in doseganje konkurenčnosti si želimo sodelovanja z novimi generacijami mladih kmetov, ki so podjetni in inovativni, si želijo povezovanja na širšem lokalnem – to je nacionalnem nivoju. “V Sloveniji imamo veliko malih kmetov, a dolgoročno bomo potrebovali tudi večje kooperante. Sodobne tehnologije omogočajo lažje in boljše delo, « izpostavlja Aleksander Debevec, član uprave Pivke d.d.
Pivka perutninarstvo d.d. je ponudnik piščančjega mesa in pripravljenih izdelkov s tradicijo od leta 1959. Podjetje je 100% v slovenski lasti; del skupine Jata Emona. Pivka je od leta 2009 tudi lastnik družbe Delamaris. V skupini Pivka – Delamaris je skupaj 530 zaposlenih, od tega v Pivki 430. Sedež podjetja je na Kalu pri Pivki. Podjetje ima lastno tovarno Krmil, od leta 2018 deluje tudi na lokaciji v Novi Gorici, kjer so oživeli specializiran center za predelavo mesa. Pivka je z mesom in izdelki prisotna v vseh trgovskih sistemih v Sloveniji, hkrati tudi v 16 državah po Evropi. Prednost družbe je celovit sistem kakovosti vse od krmil, reje do končnega izdelka. Sodeluje s 50-imi kooperanti, ki so po vsej Sloveniji, največ pa na Krasu in Vipavskem. Iščejo tudi nove rejce / kooperante.
Foto: naslovna foto SIP Slovenija