Vsakdo ima pravico vedeti od kje prihaja meso, ki ga užije v restavraciji
30 maj 2023
“Vsak potrošnik ima pravico vedeti od kot je meso, ki ga nudijo gostinski obrati. Zaskrbljujoč je namreč podatek, da Slovenija, kljub samooskrbi s perutnino, uvozi letno 22-25 tisoč ton perutnine. Samo v januarju letos pa že 3 tisoč ton, kar lahko prinese ob enaki stopnji uvoza tudi 35 tisoč ton letno, kar je že 50% potreb po tem mesu na našem trgu,”
• Ana Ahčin, generalna sekretarka GIZ mesne industrije Slovenije;
• Jožica Župec, vodja sektorja za promocijo kmetijskih in živilskih proizvodov na MKGP;
• Marcela Klofutar, Hiša Linhart v Radovljici, podpredsednica Sekcije za gostinstvo in
turizem pri OZS.
Iz sporočila za medije Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano
Namen akcije, ki je pripravljena skupaj s slovenskimi rejci in predelovalci mesa, je spodbuditi goste gostinskih obratov, da povprašajo o izvoru mesa in da pri naročanju jedi izberejo slovensko meso. Istočasno pa želimo povabiti gostince k uporabi označevalcev za meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« ter tako k obogatitvi njihove ponudbe. Da bi pridobilo pravico do označbe »izbrana kakovost – Slovenija« mora meso zadostiti strogim pogojem v celotni verigi. Živali morajo biti rojene, rejene in predelane v Sloveniji, krmljene s kakovostno krmo, celoten proces zakola in predelave pa je popolnoma ločen od ostalega mesa, ter zagotavlja 100 % sledljivost. Kampanja poudarja, da izbira mesa z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« pomeni zagotovilo za višjo kakovost, slovensko poreklo ter dodaten neodvisen nadzor s strani certifikacijskih organov. Kot so poudarili govorci na dogodku, je to, da lahko zagotavljajo 100 % sledljivost in kratko dobavno verigo velika prednost domačih rejcev in predelovalcev pred uvoženim mesom ter tako tudi pomemben element ohranjanja in nadaljnjega razvoja slovenskega podeželja. Na predstavitvenem dogodku, namenjenem predvsem gostincem, je Ana Le Marechal Kolar, generalna direktorica Direktorata za hrano in ribištvo na MKGP, med drugim poudarila, da je označevanje mesa izbrane kakovosti za gostince lahko precejšnja konkurenčna prednost, za mesno-predelovalno verigo korak k dodatni utrditvi, ter nenazadnje večja odgovornost do okolja. Predsednik Upravnega odbora Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije ter predsednik uprave Pivka perutninarstvo d.d. Janez Rebec je poudaril pomen samooskrbe ter prednosti, ki jim ima ohranjanje in razvoj kmetijsko živilskih podjetij Slovenije za potrošnika, družbo in državo. Izpostavil je tudi pomen ohranjanja močnih verig v mesno predelovalni verigi ter sodelovanje med panogami. Ana Ahčin, generalna sekretarka Gospodarskega interesnega združenja (GIZ) mesne industrije, je posebej izpostavila nujnost krepitve kratkih dobavnih verig in promocije mesa z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Izpostavila je ekonomsko socialni vidik lokalne hrane tudi v gostinstvu saj, je Slovenija nenazadnje prepoznana kot gastronomska regija. Nakup lokalnega mleka pomeni veliko sinergijskih učinkov, saj pospešuje družbeno odgovorne prakse, ki se odražajo v odgovornosti do okolja, pospeševanju trajnostnega kmetijstva in ohranjanju podeželja.
Podpredsednica sekcije gostincev pri Obrtni zbornici Slovenije Marcela Klofutar iz Hiše Linhart v Radovljici pa je predstavila pomen in vlogo kakovostnega lokalnega mesa v kulinariki in pozdravila shemo »izbrana kakovost«. Predstavila je tudi visoka pričakovanja gostincev za nadaljnjo promocijo slovenskega mesa.
Predstavljeni so bili novi označevalci za obrate javne prehrane, s katerimi se bodo lahko le-ti identificirali kot ponudniki mesa z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Na MKGP poudarjamo, da so označevalci za ponudnike mesa iz sheme »izbrana kakovost« šele prvi, a pomemben korak. Prepoznavnost sheme »izbrana kakovost« in pomembnost izbiranja domačega mesa bodo jeseni nadaljevali z novimi aktivnostmi.
Poseganje po izdelkih z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« pomeni podporo slovenskim rejcem, njihovim zadrugam in slovenski živilskopredelovalni industriji.
Ko naročimo meso, naročimo kakovost! Naročimo meso »izbrana kakovost – Slovenija«!