Preverite kako trajnostni ste pri izbiri mesa
21 julij 2021
Kateri odgovor velja za vas v večji meri?
A) Izbiram piščančje meso po ugodni ceni.
B) Pogosto izbiram piščančje meso slovenskih proizvajalcev.
C) Rad/a izbiram meso slovenskega proizvajalca Pivka.
Za vas najverjetneje velja:
1. Če je bil vaš odgovor A.
Z nakupom piščančjega mesa prispevate k boljšemu okolju, saj ima piščančje meso v primerjavi z govejim manjši ogljični odtis (C02). Morda radi testirate nove jedi in okuse svetovne kulinarike. Obroke in nakupe skrbno načrtujete. Zavzemate se za manj zavržene hrane in pestro izbiro različnih delov mesa (bedra, perutnice, krače,..).
2. Če je bil vaš odgovor B.
Zavzemate se za razvoj kmetijstva in podeželja ter ohranjanje domačih delovnih mest in dobro počutje živali. Posredno vplivate tudi na razvoj lokalnega okolja, saj domača podjetja vlagajo v razvoj kulture, športa in v druga področja domače dežele. Občasno ste pozorni na Znak Izbrana kakovost Slovenija, ki daje garancijo, da je bilo piščančje meso rejeno in predelano v Sloveniji.
3. Če je bil vaš odgovor C
Cenite svoje zdravje in se zavedate pomena sledljivosti in porekla mesa. Zase in svoje bližnje izbirate okusno in kakovostno. Izbirate slovensko podjetje Pivka, ki se usmerja v kakovost in kratke dobavne poti, saj ima večino farm v razdalji največ 30 km. Za vas veljajo vse navedbe pri točkah 1. in 2, še v večji meri pa se zavedate, da je Pivka perutninarstvo d.d. z mednarodnim standardom IFS (blagovna znamka Pivka in Njami) garancija za varnosti in kakovost, ki se zavzema za transparentne in trajnostne procese. Izdelki so vključeni kar v tri nacionalno priznane sheme kakovosti – vsi postopki priprave krme, reje na lokalnih kmetijah in predelave so dodatno nadzorovani.
IŠČETE DODATNE NASVETE ZA TRAJNOSTNO PREHRANJEVANJE?
Da bi lahko prihodnjim generacijami predati bolj zdrav planet, moramo stopiti iz že poznanih okvirjev in podpirati okolju prijazne rešitve. Hrana, ki pripotuje od daleč – ima večji okolijski vpliv zaradi emisij pri transportu. V obdobju ekonomskih kriz ima lokalna in trajnostna oskrba pomembno vlogo tudi pri zagotavljanju državne varnosti, zmanjšuje odvisnost od zunanje trgovine.
Kot potrošniki veliko naredimo že s tem, če svoje obroke načrtujemo in kupimo le toliko hrane – kot jo potrebujemo ter preverimo poreklo mesa. Za trajnostno prehranjevanje je izredno velikega pomena tudi pravilno shranjevanje mesa. Preveri več…