PREDSTAVLJAMO AMBICIOZNE MLADE KUHARJE
4 maj 2021
Ste že poskusili Piščančji burger, ki se kar stopi v ustih, je okusen, sočen, hrustljav in lahek hkrati. Z vami delimo recept kuharja Florjana. Zaupal nam je skrivne sestavine in pokazal postopek priprave za odlično Pirino bombetko in priloge. Uporabil je Chick burger Pivka. Več na strani Recepti, FB in IG #florjan @ Florii Žnidaršič #cooking #hrananikarzatjavendan #michelin #Pivka
Kuharski mojster Florjan Žnidaršič prisega na visoko kakovost
Florjan Žnidaršič iz Cerknice kuha že od malih nog, zato se pri 27-ih letih lahko pohvali z znanjem, ki ga je pridobil v najbolj znanih slovenskih restavracijah, veliko izkušenj pa je dobil v priznanih restavracijah tudi na tujem. Njegova kuharska pot se je začela doma, ko je želel pomagati mami, ki je bila takrat zelo zaposlena.
Kdaj si prvič prijel za kuhalnico?
Težko rečem kdo me je navdušil za kuhanje. Smo velika družina, kjer se je skozi nekaj dogajalo, kuhalo. Nikoli sicer nisem rekel »Zdaj bom pa kuhar!« Mami je bila zelo zaposlena, zato sem sam večkrat kaj skuhal, tudi kasneje sem jo rad vprašal za idejo in nasvet. Jed pa sem potem naredil tudi po svoje. Tako se je začela moja kuharska pot in odločil sem se, da se vpišem na Srednjo šolo za gostinstvo in turizem v Ljubljani.
Se spomniš prve jedi, ki so jo pripravil?
Prav prve jedi se ne spomnim, vem pa, da sem vedno kuhal iz sestavin, ki so bile na voljo v hladilniku in jih je bilo potrebno porabit. Zato sem tudi vedno vprašal mami kaj je za porabit in sem tako najraje skuhal rižoto, da se je lahko uporabila vsa zelenjava ali meso. Iz sestavin, ki so bile trenutno na voljo, sem sestavil svoj recept – po svojem okusu.
Kje si še nabiral znanje?
V šoli sem dobil osnove. Prvo prakso in počitniško delo sem opravljal v hotelu Rakov Škocjan, v drugem letniku v Restavraciji Pav na Rakeku, v zadnjem letniku pa sem nabiral izkušnje v znani slovenski restavraciji JB v Ljubljani.
Kam je te potem pot odnesla?
V restavraciji JB sem bil na praksi resnično navdušen, prejel sem ogromno znanja, se veliko naučil, tudi ekipa je bila prava, odlično smo se razumeli, kar je zelo pomembno v našem poklicu. Delovna ekipa je kot neka družina, s katero preživiš veliko časa. Tu sem dobil tudi zaposlitev. Pred tem pa me je Janez Bratovž poslal na prakso v Italijo, v restavracijo treh Michelinovih zvezdic. Doma so me podprli, zato sem se lažje za to odločil. Nekaj časa sem tako živel v Italiji, je pa sistem dela tam zelo drugačen kot pri nas. Ko sem se vrnil, sem se zaposlil v Restavraciji JB, za kar sem bil zelo hvaležen.
Kje si zaposlen danes?
Z željo, da bi spoznal kar največ kuharskih tehnik, sem Izkušnje nabiral v različnih restavracijah po Sloveniji: v Špacapanovi hiši na Krasu, Restobar Boschtiz v Ljubljani ter v Gostilni Krhne v Vipavi in v Hotelu Boka v Bovcu ter v restavraciji Mak v Mariboru, nato v Cool House Ljubljana. Zaradi koronavirusa in trenutne situacije sem sprejel odločitev, da grem na samostojno pot in odprem pripravljalnico hrane, kjer bom pripravljal tudi svoje produkte. Namen te lokacije je butična ponudba izdelkov na višjem nivoju.
Vir: Radio 94