Kulinarično doživetje v središču slovenske prestolnice

28 avgust 2017

Gornja Radgona, 28. avgust 2017 – Na današnji novinarski konferenci so direktorji primorskih podjetij najavili dogodek PO PRIMORSKO, ki bo potekal 15. septembra v Ljubljani

Predstavitev z degustacijami dobrot primorskih živilskih podjetij in zadrug v Ljubljani postaja tradicionalna prireditev.

Primorska je polna temperamenta. Mediteransko okolje, na prepihu različnih dežel, daje primorskim jedem in vinom poseben pečat. Tradicionalne recepte oživljajo in ohranjajo tudi primorska živilska podjetja in zadruge, ki so se združila pod skupnim imenom PO PRIMORSKO. S sodelovanjem želijo prikazati pestrost in bogastvo dežele Primorske, ki se odraža tudi v lokalnih živilskih proizvodih.

Iz mleka pridelanega v Posočju ustvarjajo odlične mlečne izdelke. Od tu in okoliških gozdov prihajajo tudi surovine za slastne suhe mesnine. Prav tako vrhunski mlečni in mesni izdelki prihajajo iz bližnje Idrije. Ko pomislimo na Kras, se nam skomina po pršutu in mortadeli, vendar tu in na Vipavskem vse do Pivke rastejo tudi piščanci, ki dajejo odlično perutninsko meso in mesne izdelke. Vinorodni okoliši na Primorskem nas oskrbujejo z vrhunskimi sonca polnimi vini. Ne smemo pozabiti na aromatične oljke in druge sadeže z obale ter odlične ribe in morske specialitete. Vse našteto pa se seveda odlično ujema s testeninami iz Vipavske doline. Piko na » i« pa dajeta sveža zelenjava in sadje, pridelano v istrski zemlji, ki je polnega okusa, ročno obrano, pridelano na okolju prijazen način.

Že tretje leto zapored se bodo v Ljubljani predstavili Kras, Vinakras Sežana, Vinakoper, Vinska klet Goriška Brda, Mlekarna Planika, Mlinotest, Delamaris, Pivka perutninarstvo, KZ Agraria Koper, KZ Tolmin in KGZ Idrija . Današnja novinarska konferenca pa je namenjena predstavitvi dosežkov ter planov posameznih podjetij.

Primorska bo gostoljubno vse jedi na dan dogodka ponudila brezplačno. Pripravili bodo degustacije mesnih jedi in mesnin, mlečnih izdelkov, ribjih jedi, kruha, testenin, zelenjave in sadja ter seveda sonca polnih belih in rdečih vin. Razvajanje brbončic bodo začinili s pristno primorsko besedo, glasbo in dobro voljo. Nastopil bo primorski Pihalni orkester Marezige, za glasbeno-zabavni program pa bo tokrat poskrbel Radio 2, ki bo pestro dogajanje na Stritarjevi ulici oddajal tudi v živo.

Upamo, da bo prireditev, ki bo potekala od 12. do 18. ure, pritegnila mnoge ljubitelje kulinarike in turiste, ki se zanimajo za slovenske jedi in vina. Letošnji pridruženi partner Mercator pa bo omogočil, da bodo izbrani izdelki, ki jih bodo živilska podjetja ponujala na degustacijah, dostopna tudi v njihovi prodajalni na Stritarjevi ulici.

»Pridelava surovin in skrbna priprava hrane je bila v Sloveniji že od nekdaj pomemben del kulture, ki jo moramo nadaljevati, saj vpliva na obdelanost polj, poselitve vasi in prinaša delovna mesta. Pomembno pa je ceniti tudi bogastvo jedi slovenskih pokrajin in to prenašati tudi na nove generacije. In če je hrana del kulture našega prostora, naj bodo na krožniku pogosteje tudi slovenski mediteranski okusi z veliko omega 3 maščobnih kislin in pomembnimi antioksidanti. Primorska živilska podjetja imamo dobrote vrhunske kakovosti in odličnega okusa,« je povedal Mag. Janez Rebec, predsednik uprave družbe Pivka perutninarstvo in direktor Delamarisa.
Naše znamke


Naše znamke
Stopi v stik z nami in nam sledi na socialnih omrežjih!