Pivški piščanec z omega 3 – višja kakovost - Radijska oddaja Val 202

25 oktober 2011

Voditeljica: Pivka perutninarstvo je prvi proizvajalec, ki je slovenskemu trgu ponudil piščančje meso z ugodnim razmerjem med omega 6 in omega 3 maščobnimi kislinami ki nosi simbol kakovosti Višja kakovost. Kako je nastal projekt bosta povedali Jasna Perc, pomočnica direktorja proizvodnje in vodja razvoja ter Petra Skok vodja projekta Pivški piščanec z omega 3. Pozdravljeni. Kako je nastal ta projekt?
Jasna Perc: Projekt razvoja izdelkov iz Pivškega piščanca z omega 3 smo pričeli leta 2007. Tehnologijo je Pivka razvila skupaj z Emona razvojnim centrom za prehrano iz Ljubljane. Za uspešno izpeljavo projekta danes skrbi širša ekipa zaposlenih Pivke perutninarstva, ki zagotavlja popolno sledljivost vse od izbire krme, vzreje do končnega izdelka. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je uvedlo sistem certificiranja in spremljanja kakovosti kmetijskih pridelkov oziroma živil pa ga je vključilo v shemo Višja kakovost.

Voditeljica: Kaj pomeni oznaka Višja kakovost?
Petra Skok:  Kot rečeno »Slovenija ima vzpostavljen sistem shem kakovosti za proizvajalce, ki potrošnikom zagotavljajo, da so kmetijski pridelki oz. živila višje kakovosti od standardne in proizvedeni na določen način.« To pomeni, da smo ob izbiri izdelka z znakom Višja kakovost, ki je priznana na nacionalni ravni, lahko prepričani, da je kvaliteta nadstandardna ter še dodatno spremljana in kontrolirana, za kar jamči tudi neodvisna organizacija za certificiranje. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je na osnovi pregleda specifikacije in certifikata neodvisne organizacije Bureau Veritas tako tudi izdelke iz piščančjega mesa z ugodnim razmerjem med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami vključilo v shemo zaščite kmetijskih pridelkov in živil Višja kakovost. Meso in izdelki iz tega mesa nosijo zaščiteno ime Pivški piščanec z omega 3 in zaščitni simbol Višja kakovost.

Voditeljica: Na kakšen način ste dosegli ugodno razmerje med omega šest in omega tri maščobnimi kislinami Pivškega piščanca z omega 3?
Jasna Perc: Piščanci Pivke so krmljeni s krmo po recepturi Pivke. Spremenjeno maščobno kislinsko sestavo mesa smo dosegli s posebno načrtovano prehrano piščancev, ki ji poleg žitaric kot so koruza in ječmen,… dodajamo tudi lanena semena.

Voditeljica: Maščobne kisline verjetno najbolje izkoristimo, če jih uživamo preko prehrane – po naravni poti.
Jasna Perc: Zanimivo je, da perutnina zaradi specifičnega metabolizma bolje in v večji meri izkorišča večkrat nenasičene maščobne kisline, ki jih pridobi iz krme. Zato lahko z ustrezno prehrano dosežemo tudi večje in ugodnejše vrednosti teh maščobnih kislin, kot pri drugih živalskih vrstah. Tudi sami lahko tako le te pridobimo skozi prehrano in ne z raznimi dodatki.

Voditeljica: Pravite, da je najbolj ključno ugodno razmerje med omega 6 in omega 3. Kakšno je pravo razmerje in zakaj je pomembno?
Petra Skok: Meso Pivškega piščanca z omega 3 vsebuje vsaj 2x več skupnih omega 3 maščobnih kislin kot meso po običajni tehnologiji vzrejenih piščancev. Maščobne kisline omega 6 so sicer ravno tako nujno potrebne za optimalno delovanje organizma, a lahko prevelik vnos škoduje telesu, predvsem, če je njihov vnos previsok v primerjavi z vnosom omega 3. Jasna Perc: V prehrani sodobnega človeka je razmerje med omega 6 in omega 3 kar 30:1 v prid omega 6. V običajnem mesu je to razmerje približno 10 : 1. V Pivškem piščancu z omega 3 to razmerje namreč znaša približno 4,5 : 1 in veliko bolj ugodno.

Voditeljica: Perutninsko meso ustreza vsem zahtevam sodobne prehrane - je enostavno za pripravo, kakovostno in cenovno ugodno. Pivški piščanec z omega 3 pa ponuja tudi zelo ugodno maščobno kislinsko sestavo ter kontrolirano kakovost z nacionalno zaščito Višja kakovost. Zahvaljujem se vam za obisk v studiu. Vsem poslušalcem pa ob izbiri jedi priporočamo pravo razmerje.


Naše znamke


Naše znamke
Stopi v stik z nami in nam sledi na socialnih omrežjih!