Pivški piščanec z omega 3 - višja kakovost

05 april 2011

Ugodno razmerjeS posebno načrtovano prehrano piščancev (izbrane surovine rastlinskega izvora) smo dosegli spremenjeno maščobno kislinsko sestavo mesa.

Zaradi obogatene prehrane piščancev za proizvodnjo Piščančjega mesa obogatenega z naravnim virom omega 3 maščobnimi kislinami z imenom: Pivški piščanec z omega 3 se to meso razlikuje po svoji maščobno kislinski sestavi od mesa standardnih piščancev farmske reje in je bolj podobno mesu živali iz proste reje. Vsebuje manj nasičenih maščobnih kislin - približno za 10 relativnih odstotkov, za približno toliko več pa večkrat nenasičenih maščobnih kislin. Delež enkrat nenasičenih maščobnih kislin je dokaj stabilen in se pri eni in drugi vrsti mesa bistveno ne razlikuje.

Najpomembnejše dejstvo je, da vsebuje piščančje meso obogateno z naravnim virom omega 3 maščobnimi kislinami vsaj dvakrat več skupnih omega 3 maščobnih kislin, kot meso po običajni tehnologiji vzrejenih farmskih piščancev. V piščančjem mesu obogatenim z omega 3 maščobnimi kislinami preko prehrane piščancev, so povišane vsebnosti vseh omega 3 maščobnih kislin, ki so v tem mesu prisotne.

Glavne lastnosti proizvoda so povečana vsebnost omega 3 maščobnih kislin v takšnem deležu, da je končna vsebnost omega 3 maščobnih kislin v piščančjem mesu najmanj 6 ut. % od skupnih maščobnih kislin, z razmerjem do omega 6 maščobnih kislin največ 1: 5 v izdelkih narejenih iz mesa Pivški piščanec omega 3 pa 4 ut. % od skupnih maščobnih kislin, z razmerjem do omega 6 maščobnih kislin največ 1: 5.

Zanimivo je, da ni večjih razlik med tem mesom in običajnim piščančjim mesom v vsebnosti omega 6 maščobnih kislin. Vendar je pa bistveno in velikega pomena razmerje omega 6 ÷ omega 3. V običajnem mesu je to razmerje približno 10 : 1 in presega priporočene vrednosti WHO medtem, ko pa je v Piščančjem mesu obogatenem z naravnim virom omega 3 maščobnimi kislinami - to razmerje približno 4,5 : 1 in je v skladu s priporočilo WHO.

V skupini Pivški piščanec z omega 3 so cel piščanec, file in bedra ter izdelki narejeni iz tega mesa Posebna salama z omega 3, Piščančje hrenovke z omega 3, Piščančje hrenovke s sirom z omega 3 ter Prsi v ovitku z omega 3. Meso in izdelki so imajo certifikat Višja kakovost.


EKRP

Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje


Naše znamke


Naše znamke
Stopi v stik z nami in nam sledi na socialnih omrežjih!