Pivški piščanec z omega 3 prejel certifikat Višja kakovost

04 marec 2011

Pivka perutninarstvo d.d. (Pivka d.d.) je danes v Jamskem dvorcu slavnostno prejela certifikat Višja kakovost za meso Pivškega piščanca z omega 3.

Meso Pivškega piščanca z omega 3, obogateno z esencialnimi maščobnimi kislinami s pomočjo izključno naravnih krmil, je prvo in edino, ki se ponaša z označbo Višja kakovost. Ta certifikat dokazuje, da Pivški piščanec z omega 3 v slovenskem prostoru predstavlja posebnost ter izstopa z boljšo kakovostjo, ki ga loči od standardiziranih prehranskih izdelkov. Ker razvoj piščančjega mesa z omega 3 maščobnimi kislinami pomeni pomemben korak k sodobni in kakovostni ponudbi živil v širšem slovenskem prostoru, je projekt podprt tudi s strani Republike Slovenije in Evropske unije.

Certifikat, ki ga izdaja organizacija za certificiranje Bureau Veritas - je izročil Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan, ki je ob tej priložnosti povedal: "To je prava pot, zato ker v Sloveniji imamo bolj kvalitetne produkte, pomembno pa je, da so ti produkti tudi certificirani, vsaj potem pa tudi z oznako države lahko to kvaliteto dokazujejo. Ta današnji produkt je pa tudi še na nekem drugem področju korak v novo smer, to je, da gre za funkcionalno živilo kakšnega potrošnik tudi želi."

Razvoj Pivškega piščanca z omega 3 je projekt, s katerim so v Pivki začeli konec leta 2007. Do danes je Pivka perutninarstvo d.d. vložila v projekt 330.000 evrov. Izdelčna skupina Pivški piščanec z omega 3, v kateri so cel piščanec, file in bedra ter izdelki narejeni iz tega mesa se ponaša tudi z zaščitnim znakom Višja kakovost, ki ga podeljuje organizacija za certificiranje Bureau Veritas. "Pivški piščanec z omega 3 je dokaz, da lahko ponudimo nadstandardne izdelke, ki sledijo sodobnim prehranskim smernicam. V ponos nam je, da so prizadevanja ekipe strokovnjakov in zaposlenih nagrajena s certifikatom, s katerim se ponašajo le izbrani prehrambni proizvodi," je ob prejemu certifikata Višja kakovost povedal Janez Rebec, predsednik uprave Pivke d.d. Dodal je: "Kljub temu, da je v Sloveniji trg za izdelke višje kakovosti razmeroma majhen, opažamo, da v zadnjih letih intenzivno raste. Trenutno prodamo 250 ton Pivškega piščanca z omega 3 letno, po končanem projektu, ki je podprt tudi s sredstvi Republike Slovenije in Evropske unije, pa pričakujemo, da bomo na leto povprečno prodali 1.000 ton."

Pivka je prvi in edini proizvajalec, ki na slovenskem trgu ponuja piščančje meso obogateno z omega 3 maščobnimi kislinami na povsem naraven način, brez dodajanja umetnih snovi in je zato prejela certifikat Višja kakovost. "Pivka je prvi in edini proizvajalec, ki na slovenskem trgu ponuja piščančje meso s povečano vsebnostjo omega-3 maščobnih kislin. Spremenjena maščobno kislinska sestava mesa je dosežena na povsem naraven način s prehrano piščancev, ki smo jo razvili v sodelovanju s Pivko. Krma za piščance temelji na mešanici žit, kateri je dodano posebej pripravljeno laneno seme, ki je bogat vir omega-3 nenasičenih maščobnih kislin.," je povedal dr. Mihael Gajster, direktor Emone Razvojnega centra za prehrano d.o.o.

Vse farme za rejo Pivškega piščanca z omega 3 ležijo na podeželju, daleč proč od industrijskih centrov, ki bi lahko onesnaževali zrak, tla oz. vodo v bližini farm. Koncentracija živali na enem področju je majhna, kar pomeni prednost za zdravstveno stanje živali, na kar pozitivno vplivajo tudi klimatske razmere območja notranjsko kraške in primorske regije. "Certifikat Višja kakovost dokazuje, da je meso Pivškega piščanca z omega 3 plod prizadevanj za najboljšo kakovost vse od izbire krme in vzreje do končnega izdelka. Prav zaradi opisanega se Pivški piščanec razlikuje od mesa standardnih piščancev farmske reje," je poudaril Aleksander Debevec, član uprave Pivke. V temu mesu je vsebnost omega 3 v primerjavi z navadnim piščančjim mesom dvakrat večja, ključno pa je tudi pravo razmerje med omega 6 in omega 3. V splošnem namreč naša prehrana vsebuje preveč omega 6 in premalo omega 3 maščobnih kislin. Čeprav potrebujemo tudi maščobne kisline omega 6, pa prevelik vnos slednjih lahko telesu škoduje, še posebej če je nesorazmeren z vnosom omega 3. Tudi v tem Pivški piščanec z omega 3 izstopa, saj se ponaša še z ustreznim razmerjem med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami, ki je skladno s priporočili svetovne zdravstvene organizacije.

Po besedah Andreje Širca Čampa, strokovnjakinje za prehransko svetovanje so "omega 3 maščobne kisline esencialne maščobne kisline, ki jih naš organizem nujno potrebuje, ne more pa jih sam proizvesti. Zato moramo za njihov vnos poskrbeti s prehrano,bogato z omega 3 maščobnimi kislinami." Esencialne maščobne kisline imajo pomembno vlogo v rasti in razvoju možganov, živčevja, očesne mrežnice in sintezi tkivnih hormonov. Dokazano zadostna preskrba organizma z omega 3 maščobnimi kislinami zmanjšuje tveganje za nastanek srčno žilnih obolenj, uravnava razmerje med LDL in HDL holesterolom, uravnava krvni tlak in zmanjšuje vnetne procese v organizmu. Dodala je: "Ker perutninsko meso vsebuje sorazmerno malo nasičenih maščob, lahko z 'omega 3+6' obogateno krmo piščancev dosežemo ugodnejšo maščobno kislinsko sestavo z ustreznim razmerjem omega maščobnih kislin. Takšno funkcionalno živilo v prehrani pripomore k zmanjševanju tveganja za razvoj kroničnih srčno žilnih bolezni ter pozitivno vpliva na metabolizem in regeneracijo organizma." Pivški piščanec z omega 3 je zato zdrava, naravna in okusna dopolnitev jedilnika.

Novica na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Fotogalerija na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano


Naše znamke


Naše znamke
Stopi v stik z nami in nam sledi na socialnih omrežjih!