Pivka obeležila 50-to obletnico delovanja

16 december 2009

Pivka perutninarstvo d.d. (Pivka) je z letom 2009 zakorakala v drugo polovico stoletja delovanja kot vrhunski in inovativen ponudnik kakovostnega in zdravega mesa ter mesnih izdelkov. Tudi v letošnjem letu so s strateškimi investicijami poskrbeli za nadaljnji razvoj, ki je njihova stalnica vse od prvih začetkov v letu 1959. Častitljivi jubilej je Pivka v petek, 11. decembra, obeležila v krogu zaposlenih, kooperantov in upokojencev. V svoje prihodnje obdobje stopa s smelimi razvojnimi koraki in načrtuje nadaljnji uspešen prodor na tujih trgih.

Pivka je danes eno izmed vidnejših in naprednejših podjetij v slovenski mesno-predelovalni industriji. V 50-letni zgodovini delovanja se je soočila s številnimi vzponi in padci. »Ko smo praznovali 40 let, je bilo optimizma bolj malo, saj je Pivka preživela požar, poskus sovražnega prevzema in malokdo je verjel, da se lahko v polni meri dvigne iz pepela. Danes, ko praznujemo 50 let, trdim, da nam je skupaj uspelo,« je ponosno dejal Janez Rebec, predsednik uprave Pivke, ki dodaja: »Letošnje leto je bilo polno poslovnih izzivov, vendar menim, da bo eno boljših v zadnjem obdobju.«

V letu 2009 so v Pivki sprejeli številne odločitve, od katerih si obetajo dosego začrtanih strateških ciljev, ki bodo pomembno vplivali na njihovo nadaljnje poslovanje. Med drugim bo v  kratkem zaključen tudi nakup Delamarisa. V tem letu so poskrbeli za investicije v informacijski sistem, sodobno tehnologijo proizvodnje in skladiščenja ter ekološko izrabo bioplina, ki nastaja na njihovi čistilni napravi. Razvojno usmerjenost družbe je v svojem nagovoru zaposlenim Pivke izpostavila tudi dr. Vida Čadonič Špelič, generalna direktorica VURS-a: »V Pivki ste vseskozi dajali velik pomen tehnološkemu razvoju. Zavedate se, da boste samo z najnovejšo tehnologijo lahko povečevali produktivnost in dodano vrednost. To je razvidno tudi iz koriščenja podpor, ki jih za ta namen dodeljujemo v okviru ukrepov MKGP.«

»Pridobljeno znanje, ki izvira iz 50-letne tradicije, z razvojem in inovativnostjo danes nadgrajuje močna ekipa 310 zaposlenih in 59 kooperantov ter 34 prevoznikov, ki z ljubeznijo in zagnanostjo vsak dan znova pripravljamo mesne jedi,« je na slovesnosti poudaril Aleksander Debevec, član uprave Pivke. Pojasnil je, da so poleg zagotavljanje varne in okusne hrane med prednostnimi nalogami Pivke tudi skrb za okolje in naravne vire ter ohranjanje tradicionalnega in izvirnega načina proizvodnje, katerega kakovost je potrjena z mednarodnimi ISO in HACCP certifikati kakovosti.

Pivka je v letu 1959 zaposlovala 80 ljudi. Do, za Pivko, rekordnega leta 1989 se je to število povečevalo vse do 914, število kooperantov pa je naraslo na 236. Proizvodnja krmil, ki se danes vrti okrog 36.200 ton, je takrat znašala skorajda 70.000 ton, proizvedenega je bilo 19.500 ton perutninskega mesa ter 27,4 mio valilnih in 4,7 mio konzumnih jajc. Zaradi izgube jugoslovanskega trga, reorganizacije in avtomatizacije je danes v Pivki zaposlenih 310 ljudi, ki sodelujejo z 59-timi rejci in 34-imi prevozniki. Trenutno ima Pivka v svoji ponudbi: perutninsko, konjsko in kunčje meso ter izdelke in že pripravljene krmne mešanice in vitaminsko-mineralne dodatke za vse vrste živali. Kupci Pivkinih kakovostnih izdelkov najbolj poznajo Piščanca iz družine »Pripravljeno za peko«, Puranjo šunkarico Pivka, Prsi v ovitku Pivka ter dobrote Njami. Med kupci Pivkinih izdelkov pa je priljubljena tudi novost – Klobasice za žar. Večina omenjenih izdelkov se lahko ponaša s številnimi zlatimi, srebrnimi in bronastimi medaljami iz vsakoletnega priznanega ocenjevanja mesa in mesnih izdelkov v Gornji Radgoni.

Poleg nenehnega udejanjanja najboljše kakovosti, Pivka veliko truda in energije vlaga v etično in pošteno poslovanje, pravično obravnavanje zaposlenih, odgovorno ravnanje z okoljem ter pošten odnos do ožje lokalne skupnosti in širšega družbenega okolja. Posebno pozornost namenjajo dvigu ekološke zavesti ter spremljajo in upoštevajo vse zahteve okoljske zakonodaje, ki vplivajo na njihove procese in izdelke. Ker se zavedajo, da je okoljske izzive potrebno obvladovati sistematično z nenehnim izboljševanjem, so pridobili tudi okoljski certifikat SIST EN ISO 14001.


Naše znamke


Naše znamke
Stopi v stik z nami in nam sledi na socialnih omrežjih!