PIŠČANEC V SVETOVNI KULINARIKI
25 avgust 2021
PIŠČANEC V SVETOVNI KULINARIKI
Blog Alje Maček
Piščančje meso sodi med najbolj priljubljene in razširjene vrste mesa, saj je okusno, zdravo, dostopno za vse ljudi . Prav tako lahko piščančje meso najdemo tako v preprostih, zahtevnih kot tudi prazničnih jedeh.
Namen mojega bloga je, da vam približam svetovno kulinariko s poudarkom na piščančjih jedeh. Sem študentka, ki pa sem v svojih mladih letih že marsikaj doživela in videla. S prvim potovanjem sem se srečala pri svojih rosnih štirih letih, ko smo z družino odpotovali na Tajsko. To me je zaznamovalo in od takrat dalje sem popotnica, saj me potovanja in doživetja non-stop spremljata.
Nekateri potujemo z namenom raziskovanja naravne in kulturne dediščine, drugi pa zaradi gastronomije. Priznam, da sama nisem ravno gurmanka, me pa vedno znova očarajo pestre ulične jedi, ki jih v evropskih ulicah težko zasledimo. Še bolj zanimivo je dejstvo, da lahko že z enim koščkom mesa pripravimo nešteto vrst jedi, ki se med seboj razlikujejo tako po načinu priprave (pečenje, cvrenje, dušenje ali praženje) kot po pestrih kombinacijah prilog. Zbrala sem nekaj idej, da boste imeli tudi vi možnost doma pripraviti svetovno znan kulinarični obrok. V sodelovanju s podjetjem Pivka perutninarstvo d. d. razkrivam raznovrstne recepte iz piščančjega mesa.
Kako pripravijo piščanca v Aziji
Če s prstom potujemo po zemljevidu od Slovenije daleč na vzhod bomo prišli na celino Azijo. Verjamem, da je med vami še kdo , ki se bo strinjal z mano, če rečem, da je azijska kuhinja najbolj skrivnostna, raznolika, a hkrati tudi zdrava, saj vsebuje veliko zelenjave. Za azijske jedi je značilno, da so po večini pripravljene na voku ter vsebujejo pestro paleto začimb in omak. Med njimi sta najbolj poznani soja in curry. Kot že morda veste, lahko azijsko kuhinjo delimo na kitajsko, tajsko, indijsko, indonezijsko in japonsko.
Zavedati se je potrebno, da kljub obisku azijskih restavracij pri nas, ne bomo prišli do njihovih pravih avtentičnih okusov, saj so njihove jedi prilagojene zahodnjaškemu okusu. Edini način, da poskusite njihove avtentične okuse je potovanje v Azijo. Potolažite pa se lahko z našimi recepti, ki vas bodo vsaj za kratek čas popeljali v raziskovanje azijske kuhinje.
Piščanec po kitajsko
Kitajska je znana po riževih poljih, zato se ne smete čuditi, da je njihova najpogostejša priloga prav riž. Pomembno si je morda zapomniti, da je običajno njihov riž kuhan v pari in ne v vodi. Vsekakor pa ne smemo pozabiti niti na testenine, ki se velikokrat pojavijo na njihovih krožnikih. Tako kot naše se tudi njihove testenine razlikujejo po teksturi, debelini in obliki, v večji meri pa so pripravljene iz riža. Poleg sojine omake sta tako piščanec kot morske dobrote neizbežne v kitajski kuhinji. Skrivnosti njihove kuhinje se skrivajo tudi v kitajskih gobicah, suhih rakcih ter v mandarininih olupkih, ki izpopolnijo okus določenim jedem. Med najbolj priljubljenimi jedmi uvrščajo tudi Gongbao piščanca, popečene rezance s piščancem ter Klečke ali cmoke iz Kitajske, ki vsebujejo mletega piščanca.
Na Tajskem navdušujejo palačinke in ražnjiči
Druga država v katero vas želim popeljati je Tajska. Ne boste verjeli, ampak spomin na to državo je nepopisen. Še zdaleč ne morem pozabiti narave, koralnih grebenov, plaž, templjev ter najboljših palačink na svetu, z ulic Bangkoka. Kljub temu, da sem bila na zadnje na Tajskem 14 let nazaj se še vedno ne morem znebiti okusa po njihovih ražnjičih. Ražnjiče (t.i,. nabodalca) prodajajo in pečejo na plažah, narejeni pa so tako iz piščančjega kot svinjskega mesa. Marsikdo med vami pa bi se morda vprašal, v čem pa je potem razlika? Razlika med našimi in njihovimi se skriva v začimbah in omakah. Njihove začimbe so edinstvene in priznam, da nikjer drugje na svetu nisem več našla ter okušala tako dobrih ražnjičev kot na Tajskem. Skratka, če se kdaj znajdete na Tajskem vam ne bo žal, če jih poskusite.
Na prvi pogled se vam morda celo zazdi, da je tajska kuhinja zelo podobna kitajski, ampak to ni res. Tajska kuhinja v primerjavi s kitajsko vsebuje več začimb, zelišč in ribjih omak. Prav tako je ena izmed pogostih začimb v tajski kuhinji tudi curry. Skratka kitajska kuhinja je v primerjavi s tajsko bolj blaga, vsebuje sojino omako in ne ribje kot tajska. Prav tako pa se smatra, da je tajska kuhinja manj mastna od kitajske. V tajski kulinariki prevladujejo pekoči, sladki in slani okusi.
Indijci največkrat posežejo po piščančjem mesu
Prav tako je edinstven tudi spomin na Indijo. Ulice so hrupne in prenatrpane, saj je poleg ljudi na cestah tudi veliko motoristov in krav. Dokler ne odpotuješ v Indijo, si ne moreš predstavljati kakšen kaos je lahko na cestah. Prvi vtis, ko prideš v Indijo je prej kot ne ta, da je umazana in revna država. Neprijetni vonji te spremljajo, dokler se nanje na nek način ne privadiš. Umazanija pa je po eni strani zanemarljiva v primerjavi s tem, kar nam sama država ponuja. V mislih imam predvsem kulinariko, naravno in kulturno dediščino. Prav zaradi umazanije in nehigienskih standardov je indijska kulinarika značilna po pekočih jedeh. Seveda pa je njihova kulinarika zelo izvirna, skrivnostna, pestra in po večini vegetarijanska. Za Indijce so krave svete živali, zato govedine ne bomo našli na njihovih krožnikih. Velik odstotek Indijcev je tudi islamske vire, zato največkrat posežejo prav po piščančjem mesu. Poleg omenjenih sestavin pa indijsko kulinariko spremljajo tudi številne že nam znane začimbe, in sicer cimet, ingver, kajenski poper, klinčki, koriander, muškatni orešček, žafran, kurkuma itd. Najpogostejša priloga je indijski kruh čapati, katerega pripravljajo prav na poseben način. Za peko čapatov uporabljajo okroglo veliko peč, ki je po navadi postavljena izven samega prehrambnega obrata. Sam kruh pa pečejo na notranji strani omenjene okrogle peči.
Indonezija nas očara predvsem s svojimi otoki, ki se razlikujejo tudi po kulinariki
Za Indonezijo bi lahko celo rekli, da je več otokov kot opic, saj je sestavljena kar iz 17 508 otokov. Iz svojih izkušenj vam lahko povem, da se otoki med seboj razlikujejo tako po naravi, kulturi kot kulinariki. Dejstvo o indonezijski kuhinji je ta, da je njihova osnovna hrana riž. Domačini riž obožujejo, zato je težko dobiti jed brez njega, še testenine so riževe. Zdaj mi boste morda celo verjeli, če vam povem, da riža en lep čas nisem mogla okušati. Njihova specialiteta pa je vsekakor nasi goreng ( »ocvrti riž«).
Japonska
Zadnja država, ki vam jo želim v Aziji predstaviti je Japonska. Za Japonce bi lahko rekli, da so pravi gurmani. Njihove jedi so specifične, saj vsebujejo skrbno izbrane sestavine. Poleg tega pa skrbijo tudi za estetski videz krožnika. Riž in morske dobrote so najpogostejše sestavine, ki sestavljajo njihove jedi. To dokazuje tudi svetovno znana jed suši, ki je narejena iz surove ribe.
Recept: Hrustljavi piščanec na japonski način
Bližnji vzhod ljubi kebab
Predvidevam, da je že vsak od vas kdaj poskusil nočno malico z ulice. V mislih imam seveda, kebab ali falafel, ki sta značilni za kulinariko Bližnjega vzhoda. Kot zanimivost naj vam povem, da so na Bližnjem vzhodu odkrili fermentacijo, ki jo tudi mi dandanes uporabljamo pri pripravi piva in kruha. Ko boste odpotovali na Bližnji vzhod, vam bodo kruh postregli pri skoraj vsakem obroku, saj je območje bogato z žitaricami. Nam najbolj poznane so prav pšenica, riž ter ječmen. Prav tako pa njihovi kuhinji ne manjka začimb, s tem mislimo predvsem na cimet, klinčke, kumino, koriander, poper, kurkumo in čili, ki ga najpogosteje zasledimo v omakah. Pod njihov tradicionalni izbor mesa bi lahko uvrstili jagnjetino in ovčetino. Seveda pa na njihovih krožnikih ne manjka niti perutnine, katero lahko zasledimo tudi v kebabu.
Amerika od severa do juga
Če potujemo na zahod bomo prišli do Ameriko, katero seveda delimo na Severno, Srednjo in Južno Ameriko. Iz družbenega vidika pa jo lahko delimo tudi na Angloameriko in Latinsko Ameriko. Zaradi pestre preteklosti in priseljevanj bi lahko trdili, da so njihove tradicionalne jedi izposojene iz evropske, afriške in azijske kuhinje. Vsem pa je jasno, da je ameriška kuhinja najbolj znana po hitri hrani, med katerimi sodi hamburger ter hot-dog. Kot zanimivost pa bi izpostavila državo Peru, katera je znana tudi po domovini krompirja. V omenjeni državi poznajo kar 3000 vrst krompirja, zato je pri njih najpogostejša priloga prav krompir.
Afriška kulinarika je pisanaAfriška kulinarika je pisana, saj vsebuje različne vrste žit, tropskega sadja ali zelenjave, mesa, rib in navsezadnje tudi mlečne izdelke. Afriška kulinarika se med državami zelo razlikuje, saj ima vsaka država svojo tradicijo in navade. Poudariti je pa potrebno dejstvo, da Afričani že od nekdaj veljajo za izumitelje peke na žaru.
Avstralija je eksotična
Navsezadnje pa bom nekaj besed namenila tudi Avstraliji, ki ima eno najbolj raznolikih in eksotičnih kuhinj na svetu. Poleg kengurujevega steaka lahko v Avstraliji okušate tudi krokodilje meso, rake, oposume in še bi lahko naštevali. Podobno kot pri ameriški se lahko tudi v avstralski kuhinji opazi pridihe azijske in britanske kulinarike. Posebnost avstralskih nacionalnih jedi se skriva še iz časov lokalnih prebivalcev, kot za primer vzemimo piščance Melbourne, ki so pečeni na olivnem olju z rožnato omako.
V kolikor želite poskusiti in pripraviti svojim bližnjim svetovne jedi vam svetujem, da si preberete tudi naše recepte, ki so objavljeni na spletni strani Pivka perutninarstvo.