Skrbna reja – 100 % brez antibiotikov
11 april 2022
MITI IN RESNICE:
Mit 1: Odpornost bakterij na antibiotike je nov pojav.
Dejstvo: Ne drži. Mikrobi že desetletja razvijajo odpornost na antibiotike. Pravzaprav so kmalu po uvedbi prvega antibiotika leta 1941 raziskovalci že identificirali bakterijo, ki je bila nanj odporna. Vendar pa je nepravilna in prekomerna uporaba antibiotikov spodbudila močan razvoj odpornosti bakterij na antibiotike, kar danes predstavlja velik svetovni zdravstveni problem[1]
Mit 2: Bakterije odporne na antibiotike ne škodujejo zdravim ljudem.
Dejstvo: Ne drži. Nekateri ljudje so resda bolj izpostavljeni tveganju za okužbe kot drugi (npr: ljudje s kroničnimi boleznimi ali z oslabljenim imunskim sistemom). Vendar pa je dejstvo, da se lahko vsakdo, v kateri koli fazi življenja, okužbi z mikrobom, odpornim na antibiotike1.
Mit 3: Odpornost na bakterije pomeni, da človek razvije odpornostna antibiotik.
Dejstvo: Ne drži. Odpornost na antibiotike nastopi, ko bakterije postanejo odporne na zdravila, ki so namenjena njihovemu uničenju in ne ljudje. To pa pomeni, da bakterija škoduje ljudjem.1
Mit 4: Če en antibiotik ne učinkuje proti okužbi, bo učinkoval drug.
Dejstvo: Ne drži. Na žalost obstaja vse več sevov bakterij, ki so odporne na številne antibiotike. V nekaterih primerih oblike zdravljenja za njih ne obstajajo. Zato je, poleg razvoja novih zdravil, pomembno tudi celovito ukrepanje za zmanjšanje odpornosti na antibiotike.[2] Eden od ključnih ukrepov je zmanjšanje ter bolj smotrna uporaba antibiotikov tako pri ljudeh kot tudi živalih.
Mit 5: V EU ali Sloveniji nobeno meso, ki se prodaja v trgovini ne vsebuje antibiotikov.
Dejstvo: Drži, vendar pa prekomerna oziroma nepotrebna uporaba antibiotikov tekom reje živali povečuje možnost razvoja bakterij, ki so odporne na antibiotike. V Evropi zaradi okužb z bakterijami, ki so odporne proti antibiotikom, letno umre že okoli 33.000 ljudi. Pričakovati je, da bo smrtnost z leti še močno naraščala. Svetovna zdravstvena organizacije ocenjuje, da gre za eno največjih tveganj za javno zdravje na globalni ravni.[3]
Mit 6: Uporaba antibiotikov v vzreji živali v EU in Sloveniji pada.
Dejstvo: Drži, vendar pa je zaradi globalizacije odpornost bakterij na antibiotike je globalni problem. V nekaterih državah je približno 80 % celotne porabe medicinsko pomembnih antibiotikov v živalskem sektorju, večinoma za spodbujanje rasti zdravih živali. Dokazano je, da omejitev uporabe antibiotikov pri živalih za proizvodnjo hrane do 39 % zmanjša obsega bakterij odpornih na antibiotike, zato je racionalna in omejena uporaba antibiotikov pri reji živali pomembna[4].
Mit 7: Zdrave živali ne potrebujejo zdravljenja z antibiotiki.
Dejstvo: Drži. Zato v Pivki perutninarstvu z našo skrbno rejo veliko pozornost posvečamo ustvarjanjem ustreznih mikroklimatskih pogojev, ki našim piščancem omogočajo, da ostajajo zdravi. Skrbimo za optimalne pogoje za zdravje živali z ustrezno temperaturo, vlago in prezračevanjem ter kakovostno rastlinsko krmo. Uporaba antibiotikov pri njihovi vzreji tako ni potrebna. V Pivki antibiotikov tudi nikoli ne uporabljamo v namene pospeševanja rasti. Transparentnost in kredibilnost skrbne reje potrjuje mednarodni certifikat Skrbna reja Brez antibiotika, ki ga je Pivka perutninarstvo pridobila kot prvi proizvajalec mesa v Sloveniji.
Mit 8: V EU in Sloveniji uporaba antibiotika za pospeševanje rasti ni dovoljeno.
Dejstvo: Drži. S skrbno rejo se v Pivki posvečamo zagotavljanju zdravega okolja za naše živali ter omogočanju, da piščanci Pivka ostajajo zdravi in tako v nobeni fazi življenja niso izpostavljeni nobeni vrsti antibiotika. Na ta način tudi prispevamo k reševanju globalnega zdravstvenega izziva rasti odpornosti bakterij na antibiotike.
[1] Povzeto in prilagojeno po https://www.aarp.org/health/conditions-treatments/info-2021/superbug-myths.html
[2] Povzeto in prilagojeno po: https://www.antibioticresearch.org.uk/about-antibiotic-resistance/bacterial-infections/myths-about-antibiotic-resistance/
[3] https://www.gzs.si/Portals/Panoga-Kmetijska-Zivilska/KOC%20HRANA%202%20-%20Akademija%20za%20embala%C5%BEo/AMR%20in%20uporaba%20AM-zivali-za-proizv-hrane,%20K%20-1.pdf
[4] https://www.who.int/news/item/07-11-2017-stop-using-antibiotics-in-healthy-animals-to-prevent-the-spread-of-antibiotic-resistance