Šampiona za izdelke Pivka
25 avgust 2020
Kar tri leta zapored sta na mednarodnem ocenjevanju v Gornji Radgoni zlato odličje prejela dva priljubljena izdelka Pivka: Pivka nabodala iz piščančjega mesa in Pivka začinjen piščanec pripravljen za peko, oba vir selena in s certifikatom višja kakovost. Letos sta izdelka zaslužila častitljiv naziv Šampion kakovosti.
Zlato medaljo za tržno ponudbo smo prejeli tudi za Nadevanega piščanca za peko in Nabodala iz piščančjega mesa, ki ju pipravljamo za blagovno znamko Hofer.
Ocenjevanje mesa in mesnih izdelkov, ki poteka v okviru Mednarodnega kmetijsko živilskega Sejma v Gornji Radgoni, izvajajo vedno v dveh delih in sicer ločeno za meso in mesne pripravke na sedežu Biotehniške fakultete ter mesne izdelke v razširjeni strokovni ekipi na Sejmu v Gornji Radgoni.
Pravila ocenjevanja so strogo določena
Pravila ocenjevanja so zbrana v Pravilniku o mednarodnem ocenjevanju mesa in mesnih izdelkov. Meso in mesne izdelke se ocenjuje po posameznih parametrih, ki so za posamezne skupine značilne: zunanji izgled izdelka (deklaracija, rok trajanja, značilna oblika ipd.), izgled in funkcionalnost embalaže, sestava prereza, barva prereza, tekstura, vonj, okus oz. aroma. Vsak sklop parametrov ima določeno število točk, skupno se posamezni izdelek lahko oceni z največ 20 točkami. Izdelek mora imeti najmanj 15 točk, da je primeren za trg, posamezna podjetja se z internimi standardi lahko odločijo tudi za večje število točk.
Ocenjevanje poteka po v naprej pripravljenem urniku. Vse vzorce se vzorči po že prej omenjenem pravilniku v posameznih podjetjih. Komisija za ocenjevanje vzorce zbere, ustrezno označi in pripravi na dan ocenjevanja. Ocenjevalec vzorce prejme označene po šifrah, tako da ne ve, kateri izdelek ocenjuje. Skupina ocenjevalcev naj bi ocenjevala homogeno, kar pomeni, da se upošteva povprečje ocen in se prenizka ali previsoka ocena izloča. Med drugim velja pravilo nevtraliziranja okusa med posameznimi vzorci, kar praviloma ocenjevalec opravi z uživanjem koščka kruha, rezino jabolka ali vodo. Praviloma ocenjevalec na dan ne bi smel oceniti več kot 50 vzorcev izdelkov.
Posamezna podjetja organizirajo senzorična ocenjevanja po lastni dobri praksi. Pivka perutninarstvo ima z Biotehniško fakulteto sklenjeno pogodbo, po kateri štirikrat letno skupaj ocenjujemo naše izdelke po Pravilniku o mednarodnem ocenjevanju mesa in mesnih izdelkov. To ocenjevanje štejemo kot validacijo našega procesa, tako kakovosti izdelkov kot samega ocenjevanja.
Strokovna komisija
Meso in mesne izdelke lahko na mednarodnem ocenjevanju v sklopu Mednarodnega kmetijsko živilskega sejma ocenjujejo le strokovnjaki z opravljenim izpitom iz senzoričnega ocenjevanja mesa in mesnih izdelkov. Skupino ocenjevalcev na sejmu običajno sestavljajo strokovnjaki z različnih fakultet, tehnologi ali kontrolorji kakovosti iz posameznih podjetij, ki pošiljajo vzorce svojih izdelkov na ocenjevanje. Običajno so člani ocenjevalnih skupin predstavniki podjetij, ki pošiljajo na Ocenjevanje svoje izdelke in profesorji z Biotehniške Fakultete Univerze v Ljubljani in drugih priznanih izobraževalnih ustanov
Ocenjevanje izdelkov poteka v Pivki tudi dnevno
Ocenjevanje mesnih pripravkov (začinjeno meso) poteka redno tudi v našem podjetju. Pri ocenjevanju sodelujemo tehnolog kakovosti ter eden od proizvodnih tehnologov. Ocenjevanje mesnih izdelkov poteka dnevno pri jutranjem sestanku – t.i. senzoriki. Ocenjujejo se vsi izdelki preteklega proizvodnega dne. Ocenjevanje izdelkov pa poteka tudi pri zunanjih, neodvisnih strokovnjakih. Redno sodelujemo z Biotehniško fakulteto, kjer meso in izdelke ocenjujejo strokovnjaki v prisotnosti proizvodnega tehnologa, lahko pa tudi tehnologa kakovosti. Ocenjevanje je koristno, saj nam poleg ocene podajo tudi predloge za izboljšavo.
Strokovno ocenjevanje je natančno
Bistvena razlika med strokovnim in laičnim ocenjevanjem izdelkov je gotovo v večji natančnosti in opredeljenosti posameznih parametrov izdelka, ki ga strokovnjaki natančneje zaznamo in ocenjujemo po naučenih kriterijih in na podlagi dolgoletnih izkušenj. Strokovnjaki ocenjujemo kar se da objektivno ne glede na lastne želje po všečnosti izdelkov, medtem ko so ocene kupcev v pretežni meri subjektivne in opisne glede na videz in vonj ter okus. Ne glede na to vsako mnenje šteje tako pri zagotavljanju stalne kakovosti kot v pomoč pri razvoju novih izdelkov.
Preberi več o kakovosti izdelkov: https://www.pivkap.si/pivkina-kakovost/