MEDALJE AGRA 2021
4 avgust 2021
POTRDITEV KAKOVOSTI IZDELKOV PIVKA
Pivka perutninarstvo d.d. redno sodeluje na mednarodnih ocenjevanjih kakovosti mesa in mesnih izdelkov, saj je to validacija našega procesa in konstantne kakovosti izdelkov.
Ducat medalj za strokovnost in odlično delo zaposlenih tudi v 2021
Medaljo prejelo kar devet produktov Pivka: Piščanec izpod peke, Piščančja nabodala, Piščančje pečene prsi – narezek, Piščančja mortadela, Piščančje hrenovke, Piščančje hrenovke Njami, Piščančji čevapčiči, Piščančji Chick burger in Piščančji polpeti.
Mnogi izdelki nagrajeni več let zapored
Konkurenčne prednosti naših izdelkov so predvsem v stalni kakovosti. Med drugimi so zlato prejela tudi Pivka piščančja nabodala, Začinjen piščanec – pripravljen za peko ter Hrenovke Njami – vsi že Šampioni kakovosti 2020. Naziv Šampion kakovosti po pravilniku o ocenjevanju mesa in mesnih izdelkov dobijo tisti izdelki, ki tri leta zaporedoma dosežejo na ocenjevanju zlato medaljo.
Kaj vpliva na kakovost
Skrbno izbrana kakovostna surovina, izdelovanje izdelkov po natančno določeni recepturi in predpisanih tehnoloških postopkih in stalno zagotavljanje vseh optimalnih parametrov zagotovo vodijo v kakovosten končni izdelek. V zagotovljeni hladilni verigi procesa se meso ravno prav začini in z dodatki zaokroži v specifični končni izdelek. Pomembno vlogo imajo tudi znanje in izkušenost tehnologov in zaposlenih, ki jih pripravljajo.
Ocenjevanje mesa in mesnih izdelkov, ki poteka v okviru Mednarodnega kmetijsko živilskega Sejma v Gornji Radgoni, izvajajo vedno v dveh delih in sicer ločeno za meso in mesne pripravke na sedežu Biotehniške fakultete ter mesne izdelke v razširjeni strokovni ekipi na Sejmu v Gornji Radgoni.
Pravila ocenjevanja so strogo določena
Pravila ocenjevanja so zbrana v Pravilniku o mednarodnem ocenjevanju mesa in mesnih izdelkov. Meso in mesne izdelke se ocenjuje po posameznih parametrih, ki so za posamezne skupine značilne: zunanji izgled izdelka (deklaracija, rok trajanja, značilna oblika ipd.), izgled in funkcionalnost embalaže, sestava prereza, barva prereza, tekstura, vonj, okus oz. aroma. Vsak sklop parametrov ima določeno število točk, skupno se posamezni izdelek lahko oceni z največ 20 točkami. Izdelek mora imeti najmanj 15 točk, da je primeren za trg, posamezna podjetja se z internimi standardi lahko odločijo tudi za večje število točk.
Ocenjevanje poteka po v naprej pripravljenem urniku. Vse vzorce se vzorči po že prej omenjenem pravilniku v posameznih podjetjih. Komisija za ocenjevanje vzorce zbere, ustrezno označi in pripravi na dan ocenjevanja. Ocenjevalec vzorce prejme označene po šifrah, tako da ne ve, kateri izdelek ocenjuje. Skupina ocenjevalcev naj bi ocenjevala homogeno, kar pomeni, da se upošteva povprečje ocen in se prenizka ali previsoka ocena izloča. Med drugim velja pravilo nevtraliziranja okusa med posameznimi vzorci, kar praviloma ocenjevalec opravi z zauživanjem koščka kruha, rezino jabolka ali vodo. Praviloma ocenjevalec na dan ne bi smel oceniti več kot 50 vzorcev izdelkov.
Posamezna podjetja organizirajo senzorična ocenjevanja po lastni dobri praksi. Pivka perutninarstvo ima z Biotehniško fakulteto sklenjeno pogodbo, po kateri štirikrat letno skupaj ocenjujemo naše izdelke po Pravilniku o mednarodnem ocenjevanju mesa in mesnih izdelkov. To ocenjevanje štejemo kot validacijo našega procesa, tako kakovosti izdelkov kot samega ocenjevanja.
Strokovna komisija
Meso in mesne izdelke lahko na mednarodnem ocenjevanju v sklopu Mednarodnega kmetijsko živilskega sejma ocenjujejo le strokovnjaki z opravljenim izpitom iz senzoričnega ocenjevanja mesa in mesnih izdelkov. Skupino ocenjevalcev na sejmu običajno sestavljajo strokovnjaki z različnih fakultet, tehnologi ali kontrolorji kakovosti iz posameznih podjetij, ki pošiljajo vzorce svojih izdelkov na ocenjevanje. Običajno so člani ocenjevalnih skupin predstavniki podjetij, ki pošiljajo na Ocenjevanje svoje izdelke in profesorji z Biotehniške Fakultete Univerze v Ljubljani in drugih priznanih izobraževalnih ustanov
Ocenjevanje izdelkov poteka v Pivki tudi dnevno
Ocenjevanje mesnih pripravkov (začinjeno meso) poteka redno tudi v našem podjetju. Pri ocenjevanju sodelujemo tehnolog kakovosti ter eden od proizvodnih tehnologov. Ocenjevanje mesnih izdelkov poteka dnevno pri jutranjem sestanku – t.i. senzoriki. Ocenjujejo se vsi izdelki preteklega proizvodnega dne. Ocenjevanje izdelkov pa poteka tudi pri zunanjih, neodvisnih strokovnjakih. Redno sodelujemo z Biotehniško fakulteto, kjer meso in izdelke ocenjujejo strokovnjaki v prisotnosti proizvodnega tehnologa, lahko pa tudi tehnologa kakovosti. Ocenjevanje je koristno, saj nam poleg ocene podajo tudi predloge za izboljšavo.
Strokovno ocenjevanje je natančno
Bistvena razlika med strokovnim in laičnim ocenjevanjem izdelkov je gotovo v večji natančnosti in opredeljenosti posameznih parametrov izdelka, ki ga strokovnjaki natančneje zaznamo in ocenjujemo po naučenih kriterijih in na podlagi dolgoletnih izkušenj. Strokovnjaki ocenjujemo kar se da objektivno ne glede na lastne želje po všečnosti izdelkov, medtem ko so ocene kupcev v pretežni meri subjektivne in opisne glede na videz in vonj ter okus. Ne glede na to vsako mnenje šteje tako pri zagotavljanju stalne kakovosti kot v pomoč pri razvoju novih izdelkov.