INOVACIJA “SKRBNA REJA – 100% BREZ ANTIBIOTIKOV” PREJELA ZLATO PRIZNANJE
13 junij 2023
Pivka je prejemnica zlatega priznanja za inovacijo na regijskem nivoju
V torek, 13. junij 2023 je v Kulturnem domu Hrpelje potekla podelitev priznanj najboljšim inovacijam v Obalno-kraški in Primorsko-notranjski regiji za leto 2023. Cilj projekta je uveljavljanje inovacijske dejavnosti kot gibala trajnostnega razvoja gospodarstva in pospeševanja podjetništva. Nagrajenih je bilo 14 inovacij. Pivka perutninarstvo je prejela zlato priznanje za inovacijo »Skrbna reja 100% brez antibiotikov« in se tako uvrstila v izbor za inovacijo leta na nacionalnem nivoju.
»Skrbna reja 100% brez antibiotikov« izboljšuje procese razvoja v podjetju, dviguje standarde živinoreje v podjetju in državi. Dviguje zavedanje o pomenu etike, razbija tabuje in osvešča javnost. Oznaka in certifikat na embalaži mesa dajeta jamstvo, da je bila žival skrbno rejena, brez antibiotikov kadarkoli v času reje. To dokazujemo s sledljivostjo, dodatnim nadzorom neodvisne mednarodne organizacije in analiznimi izvidi. Potrošnik je tako lahko brez dvoma, da je izbral dobro. Reja brez antibiotikov prispeva k ohranjanju narave, zdravja živali in ljudi. Največje tveganje je mikrobna odpornost na antibiotike (MRSA). Zaradi povečevanja protimikrobne odpornosti obstaja nevarnost, da bi številne okužbe živali in ljudi postale smrtne. Če ta resna grožnja zdravju ne bo primerno obravnavana, bi lahko samo v EU vsako leto umrlo več milijonov ljudi. Inovacija diferencira ponudbo, utrjuje povezave z lokalnimi rejci, krepi moč blagovne znamke.«
V imenu celotne razvojne ekipe Pivke, v kateri so sodelovale različne službe in posamezniki družbe, sta nagrado prevzeli Maja Tomšič, tehnologinja prireje in Špela Žitko, direktorica marketinga in vodja projekta Skrbna reja, ki ob tem izpostavlja: “Inovacijo smo razvijali več let, v sodelovanju z veterinarji in prirejo. Intenzivno pa smo se temu projektu posvetili v zadnjem letu, ko smo način reje certificirali, se zavezali k najvišjim standardom, postopke certificirali in izdelke tudi označili.”
Pivka je, kot prvi proizvajalec piščančjega mesa v Sloveniji, aprila 2022 na trg lansirala izdelke z certifikatom Skrbna reja 100% brez antibiotikov. To predstavlja trajnostni prispevek Pivke za ohranjanje zdravja živali, narave in ljudi. V podjetju nas torej vodi zaveza, da ohranjamo zdravje ekosistema ter dobro sodelovanje z rejci. Pivkina kakovost se odraža v našem sodelovanju in naši zavezi v dobrobit prihodnosti otrok.
Pogoji razpisa: Razpis GZS OE Postojna
Foto: Simon Avsec, arhiv GZS, OE Postojna