Samo v hiši kulture

28 junij 2018

V Hiši kulture v Pivki smo v mesecu juniju organizirali letošnjo izvedbo večletnega projekta PIVKA 45°40′49.63″N 14°11′46.98″E z naslovom Samo.

Projekt PIVKA 45°40′49.63″N 14°11′46.98″E poteka od leta 2015 in se ukvarja z globalnimi družbenimi problemi v lokalnem okolju. Zasnovan je v obliki delavnice, na kateri 6 izbranih umetnic in umetnikov ustvarja grafična dela na določeno temo v izbrani tehniki. Temo predstavimo v povezavi z lokalnim partnerjem (institucijo, podjetjem, društvom ali neformalno skupino ljudi), nanjo pa vežemo tudi ustrezno grafično tehniko. Udeleženci se s temo seznanijo na uvodnem predavanju, ki mu sledi obisk pri lokalnem partnerju. Nato v okviru delavnice sledi razprava, izmenjava mnenj in izkušenj, umetniško sodelovanje med udeleženci in končno ustvarjanje grafičnih del. Vsa dela so predstavljena na razstavi v galeriji Hiše kulture, v času odprtosti razstave pa izvedemo tudi spremljevalni program. Grafična mapa in katalog v obliki fanzina, ki nastaneta v okviru delavnice, postaneta del naše stalne zbirke.

Slika

Tematiko smo navezali na lokalno podjetje Pivka perutninarstvo, ki je bilo ustanovljeno leta 1959 in že vseskozi ekonomsko, organizacijsko in arhitekturno vpliva na življenje prebivalcev Pivške in Košanske doline. Podjetje je bilo v preteklosti osrednji lokalni zaposlovalec, prakticiralo je različne oblike zadružništva z okoliškimi prebivalci, gradilo je stanovanja, vplivalo na način prehranjevanja, preživljanje prostega časa ipd.

Slika

Osrednja tema letošnje izvedbe projekta je bila samooskrba, samogradnja in samouprava. V tem okviru so izbrane umetnice in umetniki – Boris Beja, Maks Bricelj, Nina Čelhar, Polonca Lovšin, Petra Matijevič in Jaka Vatovec – raziskovali neodvisne produkcijske, (infra)strukturne in organizacijske modele, ki predstavljajo alternativo obstoječemu kapitalističnemu sistemu. Nekateri od teh modelov, ki smo jih v preteklosti že poznali, postajajo danes spet aktualni, hkrati pa se razvijajo novi, ki vključujejo sodobne vrednote, kot so visoka kakovost življenja, trajnostni razvoj, ekološka vzdržnost ipd. V okviru projekta je Hiša kulture izbranim umetnikom in umetnicam dala na razpolago svoj grafični atelje, v katerem so na 4-dnevni grafični delavnici pod vodstvom Leona Zuodarja ustvarjali dela na izbrano temo. Nastalo je 12 grafičnih predlog. Vsaka od njih je bila odtisnjena v tehniki sitotiska na kartonsko embalažo podjetja Pivka perutninarstvo v 12-ih izvodih. Grafike so zložene v grafično mapo, prav tako narejeno iz kartonske embalaže podjetja. Vsa nastala dela so bila pod vodstvom kuratorke Mojce Grmek predstavljena na razstavi z naslovom Samo v prostorih Hiše kulture.


Za uspešno sodelovanje s podjetjem Pivka perutninarstvo se zahvaljujemo predsedniku uprave Pivke mag. Janezu Rebcu in vsem sodelavcem, ki so pripravili embalažo.

Ekipa Hiše kulture.


Naše znamke


Naše znamke
Stopi v stik z nami in nam sledi na socialnih omrežjih!