Barjeni izdelki iz mesa Pivškega piščanca z omega 3 s certifikatom Višja kakovost

20 september 2011

V Pivki perutninarstvu d.d. so ob upoštevanju sodobnih prehranskih smernic in zdravega načina življenja potrošnikom med prvimi ponudili barjene mesne izdelke z ugodnim razmerjem omega maščobnih kislin, doseženim po naravni poti. Slednji so tudi edini izdelki iz piščančjega mesa, ki se ponašajo z označbo 'Višja kakovost'. Na njihove prednosti bodo opozorili v novi promocijski kampanji, s podporo katere si obetajo nadaljnjo krepitev povpraševanja in rast segmenta izdelkov višje kakovosti.

Zaščitni znak Višja kakovost so izdelki iz piščančjega mesa prejeli na osnovi doseženega ugodnega razmerja med omega 6 in omega 3 maščobnimi kislinami. Na tej podlagi je certifikat v letošnjem letu prejela tudi skupina izdelkov Njami, ki jo sestavljajo Piščančje hrenovke, Piščančje hrenovke s sirom, Posebna salama ter Prsi v ovitku. Osnovna surovina izdelkov je meso Pivškega piščanca z omega 3, ki je ves čas vzreje krmljen s posebno mešanico žit. "Odločili smo se, da za vrhunsko kakovost poskrbimo po popolnoma naravi poti. Doseganje ugodnih vrednosti maščobnih kislin v piščančjem mesu smo zagotovili s krmili rastlinskega izvora – z lanenimi semeni, ki so bogat naravni vir omega 3. Preko metabolizma se te maščobne kisline akumulirajo v mišičnini," je povedala Jasna Perc, vodja razvoja iz Pivke perutninarstva d.d.

Obogatena krma ni prispevala le k višji vsebnosti omega 3 maščobnih kislin, ki jo dosega Pivški piščanec z omega 3 v primerjavi s piščančjim mesom standardne reje, pač pa je bistveno in ugodno vplivala tudi na razmerje omega 6 : omega 3, ki je ključna prednost izdelkov. Maščobne kisline omega 6 so sicer ravno tako nujno potrebne za optimalno delovanje organizma, a lahko prevelik vnos škoduje telesu, predvsem, če je njihov vnos nesorazmeren z vnosom omega 3. V prehrani razvitega sveta je razmerje med omega 6 in omega 3 kar 30 : 1 v prid omega 6 in presega priporočene vrednosti Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). V Pivškem piščancu z omega 3 to razmerje znaša približno 4,5 : 1 in je veliko bolj ugodno. Piščančja posebna salama, piščančje hrenovke in piščančje hrenovke s sirom pa ne ustrezajo le shemi Višje kakovosti, temveč ustrezajo tudi merilom Evropske komisije za varnost hrane (EFSA). Ta podpira trditev, da naravno stabilne omega 3 pomagajo ohranjati zdravo srce (300 mg/dan) in pripomorejo k dobremu delovanju imunskega sistema (500 - 1000 mg/dan). Pivške Prsi v ovitku pa se ponašajo še z znakom Varuje zdravje.

Pivški piščanec z omega 3

Razvoj izdelkov Višje kakovosti pozdravlja tudi dr. Mihael Gajster, direktor Emona razvojnega centra za prehrano, ki je v sodelovanju s Pivko razvil tehnologijo za projekt razvoja izdelkov iz Pivškega piščanca z omega 3. "Kot protiutež vrednostno osiromašeni in kalorično prebogati prehrani se kot nov trend v prehranski industriji pojavljajo funkcionalna živila. To so živila, ki poleg vsebnosti energijskih in hranljivih vrednosti zmanjšujejo tveganje za razvoj kakšne bolezni, kar morajo dokazovati tudi raziskave ," je dodal.

Pivka d.d., ki je projekt razvoja izdelkov iz Pivškega piščanca z omega 3 začela izvajati leta 2007, danes proizvaja približno 40 odstotkov vsega mesa z ugodnim razmerjem med omega 6 in omega 3 maščobnimi kislinami. V skupini izdelkov iz mesa Pivški piščanec z omega 3 so v letu 2011 v primerjavi z lanskim letom dosegli 33-odstotno rast prodaje - pri hrenovkah 31-odstotno in pri salamah 36-odstotno rast. "Zaradi vse večjega povpraševanja po tovrstnih izdelkih v Pivki že v prihodnjem letu načrtujemo rast te skupine izdelkov in širitev ponudbe," je povedala Petra Skok, vodja projekta Omega 3, in dodala: "Da bi potrošnike opozorili na izdelke višje kakovost, pa tudi na pomen uravnotežene in kakovostne prehrane pričenjamo s promocijsko kampanjo, ki vključuje TV in plakatno oglaševanje, promocije na prodajnih mestih ter nagradno igro."

Izdelki iz mesa Pivškega piščanca z omega 3 nosijo zaščitni znak Višja kakovost', ki ga podeljuje organizacija za certificiranje Bureau Veritas. Slednja enkrat letno preveri vse postopke in sledljivost ter analizira tako meso kot izdelke. S tem potrjuje skladnost s specifikacijo 'Višja kakovost'.

Projekt informiranja je podprt tudi s strani Republike Slovenije in Evropske unije.

EKRP

Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje


Naše znamke


Naše znamke
Stopi v stik z nami in nam sledi na socialnih omrežjih!