Kako trajnostni smo pri izbiri mesa?
Kako čudovit je ta naš planet! Ponuja nam neskončno mnogo možnosti in priložnosti, da se imamo lepo. Odgovorno je, da tudi sami prispevamo k temu, da naš dom ostaja zdrav. A kako to narediti, ne da bi korenito spreminjali svoje navade? Odkrijmo veselje do trajnostnega načina življenja! Začnimo pri prehrani. Za vas smo pripravili nekaj preprostih korakov za prispevek k trajnosti – in ja, čisto vsak od nas lahko prispeva! Učinki naših dobrih navad se seštevajo in multiplicirajo. Zagotovimo, da bomo prihodnjim generacijam predali bolj zdrav planet.
Ste vedeli, da z nakupom piščančjega mesa prispevamo k boljšemu okolju? Piščančje meso ima v primerjavi z govejim več kot štiri krat manjši ogljični odtis (CO2). Povpraševanje po piščančjem mesu narašča, saj je priprava hitra in enostavna, hkrati pa je to meso visoke kakovosti in nežnega okusa. Jedilniki, obogateni s perutninskim mesom, so posebej primerni za vse aktivne, ozaveščene ljudi, saj ima veliko hranilnih snovi, predvsem beljakovin, vitaminov in mineralov.
Razmišljajmo globalno, nakupujmo lokalno. Pri mesu najprej preverimo poreklo. To velja tako za meso, kupljeno v trgovini, kot za tisto, ki smo ga izbrali v restavraciji, še posebej če je to naša vsakodnevna prehrana. Meso, ki pripotuje od daleč, ima tudi večji okoljski vpliv zaradi emisij pri transportu. Sledljivo poreklo je dodatna garancija za kakovost in varnost našega mesa. V Sloveniji vzrejeno meso je prvovrstne kakovosti, je sveže in varno ter ustreza mednarodnim standardom pridelave in predelave. Z izbiro hrane lokalnega izvora podpiramo kratke verige, razvoj kmetijstva ter podeželja, ohranjanje domačih delovnih mest ter posredno tako tudi naše družbe in okolja.
Kot potrošniki veliko naredimo že s tem, da kupimo le toliko hrane, kolikor je potrebujemo. Sestavimo si seznam priljubljenih jedi, ki bodo po okusu vseh družinskih članov, in se načrta obrokov držimo. Izbira izdelkov iz piščančjega mesa je pestra in razveseli tudi najbolj zagrizene gurmane. Jedi so lahko preproste, vedno pa okusne in privlačne. Trajnostni smo tudi, ko izkoristimo različne dele piščančjega mesa (prsi, bedra, perutnice, stegna, krače, drobovina), iz katerih lahko pripravimo veliko okusnih in raznolikih obrokov. Poskrbimo tudi za njegovo pravilno shranjevanje.
Izbirajmo meso živali, ki so rejene brez antibiotikov. To je dobra izbira, brez dvoma. Takšna reja pomembno prispeva k zmanjšanju pojava odpornosti bakterij proti antibiotikom. Je velik prispevek k trajnosti in odgovornosti do ljudi, živali in okolja. Izdelki z oznako skrbna reja 100% brez antibiotikov so že na voljo na policah slovenskih trgovin. Z izbiro le-teh smo lahko brez dvoma, da smo izbrali dobro zase, za svoje najbližje, za družbo in okolje.
PIVKA: Prvi v Sloveniji, ki ponujajo piščančje meso iz skrbne reje 100% brez antibiotikov. Slovenskega porekla. Z mednarodnim certifikatom.
Svetovna zdravstvena organizacija že leta poziva k zmanjšanju uporabe vseh razredov medicinsko pomembnih antibiotikov pri živalih, ki se vzrejajo za proizvodnjo hrane. Vprašanje je, kako dolgo bodo antibiotiki še delovali. Zaradi razvoja odpornosti bakterij proti mikrobnim zdravilom naj bi vsako leto v Evropi umrlo več kot 25.000 ljudi. Ocenjuje se, da bo leta 2050 na svetu zaradi protimikrobne odpornosti umrlo 10 milijonov ljudi – to je več kot za rakom. Zmanjševanje prekomerne in pretirane uporabe antibiotikov veliko prispeva k ohranjanju zdravja ljudi, živali in narave. To je naložba v dobrobit naših potomcev. Manj ko smo izpostavljeni antibiotikom, bolje učinkujejo, ko jih potrebujemo.
Za zagotavljanje zdravja živali v Pivki krepijo tisto, kar je dobro. Prednost dajejo preventivi. Skrbnost je v Pivki zbir najboljših sestavin, ki delajo Pivko edinstveno – to so desetletja izkušenj, sodelovanje in trdna povezanost vseh v verigi ter izjemna predanost vseh partnerjev, da delajo tisto, kar je prav.
Nismo rešili tvoje težave? Piši nam!
Deli z nami svoj #pivkamoment