Pečen piščanec s kruhovimi cmoki s pistacijo – praznično
Sestavine
Vnesite število lačnih ust
Sestavine za cmoke:
6 žemljic ali enaka količina starega kruha
malo piščančje jušne osnove (ali mleka)
2 jajci
1 srednja čebula
2 rezini masla
2 stroka česna
šopek peteršilja
pest pistacij
drobtine po potrebi
Sestavine za omako:
sok, ki se je nabral med peko piščanca
2 žlici masla
1 zvrhana žlica moke
1 žlica temne sojine omake
1 žlica worcesterske omake
1 žlica senfa
+200 ml piščančje jušne osnove (ali vode)
sveže mlet poper
sol
Sestavine za solato:
mešana zelena solata
češnjev paradižnik
mango
balzamični kis
olivno olje
sol
Vir: 220 stopinj poševno
Postopek
1
Izbrala sem Pivkinega piščanca za peko, ki je že začinjen, ovit v folijo in v posodi za peko. Začinjen je klasično, za nas perfektno, ker prav nobena začimba ne izstopa, ampak pride do izraza samo meso piščanca. Zaradi peke v foliji oz. v lastnem soku, je meso piščanca mehko in sočno, a hkrati je kožica lepo zapečena. Iz soka, ki se nabere na dnu posode, lahko pripravimo super omako ali jo kar tako uporabimo za polivko.
2
Piščanca sem pripravila po navodilu na embalaži. Najprej sem ga pekla tako kot je postavljen v pekaču, to je s prsmi obrnjenega navzdol (da ostanejo prsa sočna). Pekla sem ga nekje 60 minut na 200 stopinj Celzija, na programu ventilacija. Potem sem ga previdno obrnila in ga pekla nadaljnih 30 minut tako, da so bile prsi zgoraj.
3
Pečenega piščanca sem previdno vzela iz folije, shranila sok, ki se je nabral med peko in piščanca pekla še nadaljnih 5-10 minut na 220 stopinj Celzija, na programu žar, da se je kožica lepo zapekla.
4
V tem času, ko se piščanec žari, pripravimo omako.
5
Po tem, ko damo piščanca pečt, pripravimo cmoke.
6
Stare posušene žemlje (ali kruh) narežemo na kocke. Jaz imam rada, če so kruhove kocke malo popečene, ker potem pridejo cmoki rahlejši in okusnejši. Kruhove kocke torej malo v ponvi zlato popečemo. Damo jih v večjo skledo.
7
V ponvi na malo masla ali olivnega olja popražimo na drobno narezano čebulo. Pražimo jo počasi, da se čebula razpusti. Ko je čebula mehko pražena, dodamo na drobno narezan česen in pražimo le še toliko, da česen zadiši. Oboje damo v skledo h kruhovim kockam.
8
Dodamo še grobo sesekljane pistacije in na drobno sesekljan peteršilj. Začinimo. V kolikor bomo uporabili za sočenje jušno osnovo, smo previdni s količino soli. Dodamo še raztepeni jajci in vse skupaj z rokami dobro premešamo. Z rokami zato, ker dobimo tako najboljši občutek, koliko jušne osnove ali mleka, moramo dodati, da masa ne bo presuha ali premehka. Rajši dodamo manj, pustimo maso počivati nekje pol ure in če se sestavine niso dovolj prepojile, dodamo še malo tekočine. Če smo s tekočino pretiravali, dodamo nekaj drobtin, vendar pozor, če jih dodamo preveč, bodo cmoki trdi.
9
Maso oblikujemo v štruco ali cmoke. Po tem, ko je piščanec skoraj pečen, zavremo vodo, jo solimo in damo kuhat cmoke oz. štruco. Cmoki se kuhajo nekje 10-15 minut. Odvisno od velikosti.
10
Za omako: maslo razpustimo, dodamo moko in jo svetlo popražimo. Z metlico mešamo, da ni grudic. Dodamo sok, ki se je nabral od peke piščanca, pišč. jušno osnovo in hitro z metlico mešamo, da se znebimo grudic. Dodamo še senf, worcester in temno sojino omako, poper in vse skupaj kuhamo na nizkem ognju cca 10 minut, da se sestavine lepo povežejo in omaka zgosti. Gostoto omake uravnavamo s količino jušne osnove.
11
Ker je v omaki maslo, se bo omaka med ohlajanjem še malo zgostila in postala žametna.
12
Solato očistimo, mango narežemo na rezine in jo zabelimo tik pred postrežbo.
Ti je recept uspel?
Deli z nami svoj #pivkamoment