Janez Rebec na Vrhu kmetijskih in živilskih podjetij o pomenu samooskrbe in skrbnosti
9 junij 2022
Letošnji Vrh kmetijskih in živilskih podjetij je osrednjo pozornost namenil vsebinam trajnosti v kmetijskih in živilskih podjetjih ter trendom na področju agroživilstva.
8. junija 2022 je v Grand hotelu Bernardin v Portorožu na vrhu s sloganom »Trajnostno v prihodnost« in s številnimi podjetji delil svoje izkušnje in razmišljanja tudi predsednik uprave naše skupine mag. Janez Rebec – v vlogi predsednika upravnega odbora GZS – Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij: “Pred nami je naloga, da skupaj v medsebojnem sodelovanju in razumevanju najdemo rešitve, ideje in odgovore, kako krepiti ta del gospodarstva, ki je stabilen, vendar še zdaleč ni odporen na šoke, kot smo jih bili deležni še posebej zadnjega pol leta. V konjunkturi je zavedanje o pomenu samooskrbe pogosto nizko. Ko nastopi kriza se začnemo spraševati ali so silosi polni, ali je živina v hlevih. Verjamem, da je zavedanje Slovenije vedno večje v tem, da sta v našem skupnem interesu le močno kmetijstvo in živilska proizvodnja. Če kdaj, je torej sedaj pravi čas za razmislek o tem, kako narediti pridelavo in predelavo hrane v Sloveniji vzdržno – tako iz ekonomskega vidika kot tudi družbenega in naravnega. Zato bodimo odgovorni skrbniki ter varujmo in plemenitimo slovensko kmetijstvo in živilstvo. Zakaj? Ker je tako prav.”
Vrh kmetijskih in živilskih podjetij je tradicionalni letni dogodek GZS- Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij. Na njem povabljeni strokovnjaki predstavijo ekonomske kazalce panoge in napovedi v prihodnje. Dogodek je namenjen mreženju podjetij in ustvarjanju novih poslovnih priložnosti med njimi.
Vrh kmetijskih in živilskih podjetij je sicer največji dogodek s področja agroživilstva v Sloveniji, ki prinaša odmevne novosti na področju razvoja in prihodnjih trendov v živilsko predelovalni industriji doma in na tujem. Letošnja osrednja tema je bila namenjena trajnostnim ciljem v kmetijskih in živilskih podjetjih in trendom na področju agroživilstva. Na njem so se srečala slovenska kmetijska in živilska podjetja in njihovi partnerji s celotne verige preskrbe s hrano, nevladne in vladne inštitucije, izobraževalne, znanstvene in raziskovalne organizacije in drugi partnerji, ki sooblikujejo dejavnost celotnega sektorja.