PIVKA PERUTNINARSTVO PRVI PROIZVAJALEC MESA V SLOVENIJI Z ZAVEZO ZA SKRBNO REJO 100% BREZ ANTIBIOTIKOV
12 april 2022
Pivka je prvi in edini proizvajalec mesa v Sloveniji, ki nudi stalni izbor piščančjega mesa slovenskega porekla iz skrbne reje 100% brez antibiotikov. To pomeni, da piščanci Pivka v celotnem času reje ne prejmejo nobene vrste antibiotika. Zaveza za skrbno rejo 100% brez antibiotikov predstavlja trajnostni prispevek Pivke za ohranjanje zdravja živali, narave in ljudi. Pivkino zavezo za skrbno rejo brez antibiotikov potrjuje tudi mednarodni certifikat družbe DNV.
Skrbna reja 100% brez antibiotikov izhaja iz Pivkine zaveze, da si pri proizvodnji piščančjega mesa postavlja visoke standarde in deluje nad zahtevami EU. Je rezultat dolgoletnega tesnega partnerskega sodelovanja med različnimi strokovnjaki – tehnologi Pivke, Pivkinimi rejci, lokalno kmetijsko zadrugo in veterinarsko službo, ki so skozi desetletja izkušenj, znanj in tesnega medsebojnega sodelovanja tehnologijo reje razvili in izpopolnili do ravni, ko zdravljenja piščancev Pivke z antibiotiki praktično niso potrebna.
Prizadevanja za vzpostavitev zdravega okolja za živali se v Pivki začnejo z dobro pripravo hleva in kakovostnimi matičnimi jatami ter enodnevnimi piščanci. Z zagotavljanjem ustreznih mikroklimatskih pogojev, primerne temperature in vlage za rast in razvoj piščencev, 24-urnega nadzora živali v času reje, kakovostne hrane rastlinskega izvora, higiene, razkuževanja, zračenja ter sprotnim prilagajanjem pogojev, piščanci Pivka ostajajo zdravi.
Pivkino obljubo skrbne reje 100% brez antibiotikov potrjuje tudi mednarodni certifikat »Vzrejeno brez antibiotika ANTIBIOTIC FREE STP 080«, ki ga je Pivka pridobila kot prvi proizvajalec mesa v Sloveniji. Neodvisni strokovnjaki mednarodne organizacije DNV so certifikat Pivki podelili na podlagi podrobnega pregleda celotnega vertikalnega procesa Pivkine proizvodnje od valilnice, do vseh 60 rejcev Pivke in končne proizvodnje.
Skrbna reja 100% brez antibiotikov je Pivkin prispevek k zmanjševanju uporabe antibiotikov v procesu reje živali. K spremembi načina uporabe antibiotikov že dalj časa poziva Svetovna zdravstvena organizacija in poudarja, da je odpornost mikrobov proti protimikrobnimzdravilom, kot so antibiotiki, eno izmed največjih globalnih zdravstvenih tveganj1. Predstavlja Pivkin samoiniciativen prispevek za realizacijo strategije EU za bolj zdravo in trajnostno pridelavo hrane z nazivom “od vil do vilic”, zagotavljanje stalnega izbora kakovostnega piščančjega mesa slovenskega porekla ter ohranjanja proizvodnje kakovostnega piščančjega mesa v Sloveniji. Mag. Janez Rebec, predsednik uprave družbe Pivka Perutninarstvo d.d., je ob predstavitvi zaveze za skrbno rejo 100% brez antibiotikov izpostavil: “Vedno nas je vodila zaveza skrbnika, da delamo tisto, kar je prav, da ohranimo zdravje ekosistema ter da omogočimo zdravje živali, narave in ljudi. Skupaj z našimi sodelavci, rejci in našimi partnerji bomo tudi v prihodnje dali vse od sebe, da bomo našim kupcem in potrošnikom omogočili brez dvoma dobro izbiro. Izbiro, ki bo naložba v dobrobit prihodnosti otrok. Ker verjamemo, da je tako prav.”
Piščanci Pivka iz skrbne reje 100% brez antibiotikov so na voljo na prodajnih mestih po celi Sloveniji in označeni s posebno oznako no embalaži.