Vse o peki na žaru: marinade, ki vas bodo navdušile!
20 julij 2020
Sezono toplega in lepega vremena je potrebno dodobra izkoristiti. Prav zato naj bodo konci tedna nekaj posebnega – preživimo jih lahko v družinskem krogu, na domačem vrtu ali terasi, obdani z mizo polno dobrot. V poletnih večerih pa se nič ne prileže bolj kot okusne specialitete z žara. Tudi vi prisegate na omamne mesne dobrote s pečeno zelenjavo ali pa s prilogo iz sveže zelenjave? Potem preprosto morate preveriti spodnje nasvete za mariniranje poletnih dobrot, ki so jih z nami delili odlični žar mojstri.
Hit poletja: piščančje meso Pivka
Letošnjo sezono žara je zaznamovalo piščančje meso. Če smo vse do sedaj radi posegali po pretežno rdečem mesu na žaru, pa je tokrat nastopil čas, da prednost damo nečemu bolj lahkotnemu, bolj okusnemu in kakovostnemu – piščančjim dobrotam Pivka. Zakaj ravno Pivkini piščančji čevapčiči, odščipanci, nabodala, …? Ker se najboljši okusi začnejo z najboljšo izbiro, Pivka perutninarstvo d.d. pa posebno pozornost namenjajo zagotavljanju najvišjih standardov sledljivosti, varnosti in kakovosti mesa. Skrbno nadzirajo vse, od krmnega zrna in rejnih pogojev do zavidljivih standardov predelave, kar dokazujejo tudi številni certifikati. Nekatere izmed njihovih izdelkov lahko najdemo že vnaprej pripravljene, kar še bolj poenostavi proces priprave. Če pa imamo na voljo malce več časa, pa lahko za marinado poskrbimo kar sami in si pričaramo kulinarično izkušnjo kot je še ni bilo.
Izbor preprostih in okusnih piščančjih marinad
Piščančje marinade so popolnoma enostavne in hitre za pripravo, preplet njihovih okusov s sočnostjo piščančjega mesa pa je preprosto božanski. Ker piščančjega mesa ni potrebno marinirati dlje časa, predstavlja marinirano piščančje meso z zelenjavo odlično idejo za obrok tudi takrat, ko se nam mudi.
Na kaj moramo paziti pri mariniranju piščanca?
Piščančjega mesa ni potrebno marinirati dlje časa. To pomeni, da lahko kose piščančjega mesa pomočimo v marinado, potem pa ga tesno zapremo v posodo in pustimo da se okusi prepletejo – vendar ne več kot 30 minut.. Če nam je marinade še kaj ostalo, jo lahko uporabimo kot pomako, vendar jo moramo pred tem dodobra prekuhati.
Piščančje marinade, na katere prisegajo žar mojstri
Mediteranska marinada
Sestavljena je iz oljčnega olja, balzamičnega kisa, česna v prahu in soli. Sestavine preprosto zmešamo in pustimo, da se prepletejo z okusom hrustljavega piščančjega mesa. Uporabimo lahko file nezačinjenih piščančjih beder iz Pivke.
Limonina marinada
Hitra in enostavna rešitev za marinado piščančjih prsi je zagotovo mešanica limoninega soka, sojine omake, ingverja in črnega popra, ki bo poskrbela za preplet edinstvenih okusov. Za maksimalen užitek piščančje prsi Pivka mariniramo vsaj 20 minut.
Peteršiljeva marinada
Zanimiva pikantna marinada, ki jo sestavljajo rastlinsko olje, rdeč vinski kis, limonin sok, sojina omaka, gorčica, peteršilj, bo vrhunsko oplemenitila okus piščančjega mini fileja Pivka in mu dala še večjo svežino.
Marinada iz soje in česna
Marinada iz soje in česna velja za eno izmed najbolj enostavnih marinad. Pripravimo jo tako, da preprosto zmešamo sojino omako s česnom. Odlično dopolnjuje okus vsakega kosa Pivka piščanca, naj gre za krače, stegna, zrezke …
Sladko-kisla marinada
Za marinado, ki vas bo presenetila z ostrino in sladkobnostjo obenem, potrebujete le limetin sok, med, rastlinsko olje, poper, sol in baziliko. Odlično se poda k piščančjim perutničkam Pivka iz fileja.
Vir: Novice Svet24