Družinska kmetija z več kot pol stoletja reje piščancev razvija tudi turizem
12 junij 2020
Na idilični lokaciji, med vinogradi in nasadi sočnih marelic, stoji domačija z blagovno znamko Fortunat, s tradicijo od leta 1849. Kmetijo upravlja njen lastnik Peter Marc. Del domačije je tudi vinska klet, farma piščancev in stanovanjska hiša, kjer živijo. Izza domačije lahko občudujemo razgled na Vipavsko dolino in številne vršace, vse do Dolomitov.
Kmetijstvo in turizem
Planina nad Ajdovščino je zanimiva turistična točka, ki jo letno obišče množica turistov. V vasi se nahaja tudi pogosto obiskana cerkev sv. Petra in Pavla iz 13. stoletja. Gostje pa te kraje cenijo predvsem po vinu, sadjarstvu ter jamarstvu. Tu je kraški svet s številnimi jamami, globelmi in ponikalnicami. »Kdorkoli skuša kopati, naleti na jamo ali rov,« pove domačin Peter Marc in dodaja: »Vas obišče izredno veliko jamarjev, pa tudi kolesarjev in pohodnikov. Največ obiskovalcev, celo od 10.000 do 15.000, obišče te kraje v okviru Vertovčevega 18 kilometrskega pohoda, ter 1. decembra ob dnevu odprtih vrat kmetij naše Vinske ceste. Na Planini imamo veliko češenj, predvsem pa marelic. Z cca 6.000 drevesi ocenjujemo, da je naša vas z največjim nasadom marelic v Sloveniji. Od tega je več kot tretjina naših. Prodamo jih doma, kar na dvorišču. Obiskovalce privabljajo tudi številna vina. V kleti naše domačije zorijo penine, pa tudi različna bela in rdeča vina: sauvignon, pinela, beli pinot, muškat, barbera in merlot, ter kar tri avtohtone sorte: planinka, vrtovka in volovnik.«
Srce in sreča na domačem dvorišču
Na Planini je več kmetij, ki se ukvarjajo s sadjarstvom, vinogradništvom in piščančjerejo. Posebnost domačije Petra Marca je farma v obliki črke U, ki daje zavetje dvorišču. Tipično kraško dvorišče objema še vrt ter novozgrajena in stara stanovanjska hiša. V njeni senci se, tik ob kamniti mizi in vodnjaku – »štirni«, bohotita mogočna lipa ter nekoliko nižja murva s starodavnimi sladko-kislimi sadovi. V dvorišču te stavbe sta toplina in mir, ter tiho zavetje pred Vipavsko burjo, ki s svojim repom opleta tudi v teh krajih. Na domačiji zato pogosto organizirajo degustacije vin ter različna druženja, saj v pritličnih in kletnih prostorih kmetije sprejmejo tudi do 100 obiskovalcev. Kmetijo letno obišče tudi veliko število družin in manjših vnaprej napovedanih skupin. Gostili so številne domače obiskovalce, pa tudi turiste iz Amerike, Kanade, Nove Zelandije, Rusije in Koreje. Vsi so pohvalili odlična vina, Rusi pa v največji meri žgane pijače. Posebni gostje so bili tudi Japonci, ki so občudovali predvsem sadje. Vina prodaja gospodar v Vipavsko klet, kar nekaj pa tudi pod lastno blagovno znamko Fortunat, ki nosi ime po treh generacijah gospodarjev te domačije.
Več kot pol stoletna tradicija reje piščancev Pivke
S skrbnostjo dobrega gospodarja, v dveh nadstropjih, na površini 1.100 m2, redijo piščance Pivke že od leta 1964 – 56 let, kar jih uvrša med poslovne partnerje z najdaljšo rejo. Rejo piščancev je dolga leta vodila mama Filipa Marc, že od malih nog pa je znanje nabiral tudi sin Peter, ki je prevzel gospodarjenje intenzivneje v zadnjih 10- ih letih. Na domačiji se ob trgatvah in večjih delih zberejo tudi družinski člani, prijatelji ter drugi sodelavci. Pomembna članica družine pa je tudi prijetna psička Tara, pasme Cane Corso, ki je odličen varuh in čuvaj kmetije.
»Z rejo piščancev želim nadaljevati. Objekt je bil obnovljen leta 1980, oprema pa pred nekaj leti. Sprva smo imeli sistem krmljenja AZA, sedaj pa sodobnejši SHORT TIME, ki pa je zaradi posebnosti in oblike objekta zelo kompleksen. V vseh letih uspešno sodelujemo s Kmetijsko zadrugo perutninarjev Pivka, ki organizira rejo za Pivko perutninarstvo d.d. Nekaj let smo imeli jarkice, večinoma pa redimo piščance, s čimer bomo tudi nadaljevali,» še pove gospodar Marc.
Za sodelovanje pri pripravi vsebine se zahvaljujemo Petru Marcu, oddelku prireja Pivke perutninarstva in KZ perutninarjev Pivka.
Petra Skok