Pišče namašeno z raki

Uporabniška ocena: / 5
Vaša ocena:   

Čas priprave: 30 minut priprava, 60 minut kuhanje

Zahtevnost: 2 / 3


Slika

Recept je primeren za trenutke, ko želite narediti vtis na goste. Kombinacija sočnega piščančjega mesa in bogatega kruhovega nadeva s potočnimi raki je namreč izjemna in ne pusti ravnodušnega prav nikogar, ki jo ima priložnost poskusiti. Recept nam je zaupal Luka Jezeršek, za pripravo jedi pa je uporabil piščančje meso podjetja Pivka perutninarstvo. Nadevan izkoščičen piščanec oziroma "pišče namašeno", kot mu pravi Luka, se odlično ujame s številnimi prilogami, za pravo gurmansko doživetje pa boste poskrbeli, če ga postrežete s krompirjevim ali pastinakovim pirejem s hrenom ter "žmohtano" zelenjavo, na kateri se je piščanec pekel.

Sestavine za 6 oseb

  • 1,5 kg Pivka piščanca v kosu
  • sol in sveže mleti poper
  • zelenjava (korenje, por, zelena, pastinak, česen ipd.)
  • 50 g masla
  • Nadev
  • 150 g kuhanih repov potočnih rakov
  • 300 g najmanj en dan starih žemelj ali kruha
  • moka
  • 1,5 žlice olja
  • 20 g drobno narezane šalotke
  • 50 g na kocke narezanega pora
  • 50 g drobno naribanega korenčka
  • 2 jajci
  • 1,5 - 2 dl sladke smetane
  • sesekljan peteršilj
  • timijan
  • muškatni orešček
  • sol in poper

Priprava

  • Pivka piščanca operemo in dobro osušimo s papirnatimi brisačkami. Nato ga izkoščičimo in meso dobro natremo s soljo in poprom. 

  • Kuhane rakove repe narežemo na poljubno velike kose (lahko jih tudi drobno sesekljamo). 

  • Žemlje (star kruh) narežemo na kocke, ki jih rahlo pomokamo. Na olju rahlo prepražimo šalotko, por in korenček ter vse skupaj stresemo h kruhu. S paličnim mešalnikom ali ročno metlico zmešamo jajca, sladko smetano, sol in poper. Jajčno mešanico prelijemo po kruhu. Pustimo stati nekaj časa, da se kruh prepoji, potem pa dodamo rakove repe, peteršilj, timijan, muškatni orešček, sol in poper ter vse skupaj rahlo, a dobro premešamo. Če se nam zdi nadev premoker, dodamo še malo ostre moke ali pšeničnega zdroba. 

  • Izkoščičenemu piščancu na prsnem košu s prsti dvignemo kožo do vratu in do rebrnih kosti. Pazimo, da kože ne prebodemo oziroma, da ne gremo s prsti do konca, ker bi nam potem nadev uhajal. Piščanca pod kožo nadevamo s pripravljenim nadevom. Lahko si pomagamo z dresirno vrečko. Nadevanega piščanca zapremo. 

  • Pekač obložimo s peki papirjem. Nanj položimo izbrano zelenjavo, narezano na večje kose (por, rumeno in oranžno korenje, gomoljna in stebelna zelena, peteršiljev gomolj, pastinak, česnovi stroki ipd.). Dodamo vejico ali dve timijana ter vse skupaj pokapamo z oljem, posolimo in popopramo. 

  • Nadevanega piščanca premažemo z raztopljenim precvrtim maslom, položimo na zelenjavo in pečemo v pečici z ventilatorjem na 160 stopinjah Celzija približno 1 uro. 

vir: Pivka v sodelovanju z Okusno.je

Naše znamke


Naše znamke




Stopi v stik z nami in nam sledi na socialnih omrežjih!